Vers Beton en OPEN Rotterdam maken nieuwe editie Studio Stadmaken tijdens Stadmakerscongres op 4 november

Studio Stadmaken is terug! Vers Beton en OPEN Rotterdam bundelen de krachten tijdens het Stadmakerscongres op vrijdag 4 november 2022. Onder leiding van journalist Sanne Poot en tafelheer Zico Lopes gaan we in twee talkshows met verschillende gasten praten over de energiecrisis en het woonbeleid.

Hoe staat het met de wooncrisis?
13:00 -13:45 u, Balkon op Zuid

Een jaar geleden vond het Woonprotest plaats. Hierbij protesteerden zo’n 10.000 mensen tegen het woonbeleid in Rotterdam. Niet alleen de mensen die meeliepen met het protest waren kritisch, ook de Rotterdamse Rekenkamer heeft het nodige aan te merken op de Rotterdamse Woonvisie. De Rotterdamse Rekenkamer schreef daarom een rapport over de woonvisie. Al die kritiek heeft ervoor gezorgd dat de gemeente bewoners wat beter wil betrekken bij stadsontwikkeling.

Niet alleen in Rotterdam wordt er hard gewerkt aan oplossingen voor de wooncrisis. Ook landelijk proberen politici het probleem aan te pakken. Het ministerie van Volkshuisvesting, een afdeling binnen de regering die zich inzet voor stadsvernieuwing en verbetering van de volkshuisvesting, is met het nieuwe kabinet weer teruggekomen en minister Hugo de Jonge komt ook met allerlei nieuwe maatregelen.

Waar staan we nu als het gaat om het woonbeleid? We bespreken dit met architect Endry van Velzen, Tweebosbuurtbewoner en Recht op de Stad-lid Mustapha Eaisaouiyen en onderzoeksjournalisten Marianne Klerk en Inge Janse.

Hoe komen we sociaal en duurzaam uit de energiecrisis?
14:45 – 15:30 u, Balkon op Zuid

Door de stijgende gas- en energieprijzen neemt de energiearmoede onze stad toe. Kwetsbare groepen voelen de crisis het eerst. Tegelijkertijd is het klimaatprobleem er niet minder op geworden. Kunnen we deze energiecrisis gebruiken om zowel op sociaal als duurzaam vlak stappen te maken? We praten erover met de directeur van Energie van Rotterdam Jelte Boeijenga en Taal-Milieucoach Houria Tourich.

Kom je ook?
Het Stadsmakerscongres is dit jaar op vrijdag 4 november in Theater Zuidplein. Tickets zijn 20 euro, maar als je student bent kun je gratis naar binnen. Meld je hier aan.

Kun je niet komen? Kijk later de talkshows terug via OPEN Rotterdam en Vers Beton!

Dit een onafhankelijke co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton, mogelijk gemaakt door AIR.