Verschilmakers: Fanatieke voetbalouders bij Spartaan’20 en respect bij de geliefde Hookers

Helpende handjes zijn geen probleem bij rugbyclub The Hookers en voetbalclub Spartaan ‘20. In deze derde aflevering van de serie Verschilmakers, over drijvende krachten achter Rotterdamse Sportplusverenigingen, zien we waarom zoveel enthousiaste vrijwilligers mee willen helpen bij deze clubs.

Het verenigingsleven heeft voor ouders en kinderen een enorme aantrekkingskracht. Bij voetbalclub Spartaan’20 zetten voetbalouders graag hun kostbare tijd in om de club beter te maken. Zij proberen verder te bouwen aan een club die al heel wat betaalde voetbalspelers heeft opgeleverd. Spartaan’20 is dan ook een Sportplusvereniging pur sang, met een sterke vrijwilligers cultuur die zich weliswaar onder lichte drang, inzetten in de kantine en natuurlijk schreeuwend langs de lijn als coach of assistent coach of gewoon als brullende ouder.

Net als Spartaan’20 is Rugby Club Tte Hookers in Hoek van Holland ook overduidelijk een Sportplusvereniging. Dat bleek toen de eerste dag van het tweedaagse Internationaal Jeugd Beach Rugby toernooi moest worden afgelast wegens noodweer. Op het laatste moment moest er voor een paar honderd rugbyspelers een alternatief programma gevonden worden. De Hoekse gemeenschap stond klaar voor de, in het dorp geliefde, Hookers. Fort 1881 bood een alternatief programma voor de spelers, zonder bang te zijn dat al die breedgeschouderde wildebrassen de tent zouden afbreken.

Tijdens het Beachtoernooi staat ‘respect’ centraal. Ook is er een Rugby Respectbeker in het leven geroepen. Maar ondertussen beuken jongens en meiden elkaar het zand in. Even huilen en dan weer opstaan, vervolgens weer beuken en zandhappen, maar wel met respect.

Sportplusverenigingen zijn clubs met een veilig sportklimaat, die hun zaken organisatorisch op orde hebben én met veel maatschappelijke betrokkenheid. Kortom: die meer bieden dan sport. Bekijk alle afleveringen in de serie Verschilmakers: drijvende krachten achter Rotterdamse Sportplusverenigingen, hier terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat