Verslavingskliniek en CU willen af van gokreclames: ‘Gokken wordt genormaliseerd’

De ChristenUnie is niet blij met de gokreclames in de stad, laat de partij via Twitter weten. Volgens de partij wordt het coalitieakkoord, waarin het zoveel mogelijk terugdringen van gokreclames in de buitenruimte wordt benadrukt, niet nageleefd. “Overal zie je gokreclame”, vertelt Gerben van Dijk van de ChristenUnie gefrustreerd. Hij vindt, net als Peter Gerritsen van verslavingskliniek Triora, dat gokreclames uit de stad moeten verdwijnen. “Mijn patiënten worden constant geconfronteerd met hun verslaving.”

Van Dijk (ChristenUnie) pleit voor het complete verbod van gokreclames. Ook Tim de Haan (D66) vindt dat ‘het wel een tandje minder mag’. “Ook wij willen minder gokreclame. Dit soort reclame past niet binnen de toekomstbestendige visie van de D66. Anderzijds kun je niet zomaar een contract doorscheuren.” VVD’er Marike Abrahamse heeft weinig boodschap aan een verbod op gokreclames. “Door zo’n verbod drijf je mensen naar het illegale gokcircuit.”

Verslavingskliniek
Peter Gerritsen, poliklinisch medewerker van verslavingskliniek Triora, ziet hoe zijn patiënten moeite hebben met gokreclames in de stad. “Ze zijn bijzonder storend. Gokken wordt gepresenteerd als iets leuks, sociaals, iets wat je met vrienden doet. Als gokken wordt genormaliseerd, denken verslaafden dat hun verslaving niet zo erg is. Wat ons betreft moeten gokreclames compleet uit het straatbeeld verdwijnen.”

“Ik denk dat de impact van reclames in de buitenruimte wordt overschat. De Rotterdammer kan prima zelf de keuze maken”, reageert Abrahamse (VVD) op zorgen over de effecten en verleidingen van gokreclame. Daarover is Van Dijk (ChristenUnie) minder optimistisch: “Er wordt ontzettend veel geld in die gokreclames gepompt, dus zal het vast ook veel opleveren. Zo wordt Nederland aan het gokken geholpen.”

Raadsvragen
Begin maart stelde ChristenUnie al vragen aan de gemeenteraad. “Er is draagvlak voor het terugdringen van gokreclames, want het staat in het coalitieakkoord”, legt Van Dijk uit. “Het college geeft aan te wachten op landelijke wetgeving. Dat vind ik een beetje makkelijk. Misschien zouden we een schadeclaim krijgen van die gokbedrijven als we hun reclames nu weg zouden halen, maar als je dat opweegt tegen de immense maatschappelijke kosten voor het verhelpen van gokverslavingen…”

“Er moeten helemaal geen gokreclames zijn”, vindt Gerritsen, die zelf ook ooit verslaafd was. “Gokproblemen nemen toe door de aanwezigheid van reclame. Ook in onze kliniek komen steeds vaker mensen met een gokverslaving, vaak in combinatie met andere verslavingen.”

Reclameconsessies
Toch is er, door de huidige regelgeving, tot 2027 weinig te doen aan de stand van zaken. Dan pas lopen de reclameconcessies af en wordt de invulling van die reclame herzien. “Inmiddels is het bewustzijn over deze problematiek toegenomen”, vertelt De Haan (D66). “Ik snap best dat het een opgave is als je kampt met verslavingen en constant daarmee geconfronteerd wordt. Als het aan ons ligt, mag het qua gokreclame best wat minder.”

VVD-raadslid Abrahamse ziet geen reden voor verandering. Zij noemt een verbod op gokreclame in de buitenruimte ‘betutteling’. “Wij zijn tegen het verbieden van deze reclames. We hebben ook gewoon casino’s in onze stad met hun logo zichtbaar op straat. Willen we dat dan ook gaan verbieden?”

Er lijkt vooralsnog, zolang er geen nationale wetgeving komt, weinig beweging in te zitten, als het gaat om gokreclame in de buitenruimte van Rotterdam. Dat betreurt Van Dijk (ChristenUnie): “Het is alsof je een alcoholverslaafde in een ruimte zet waar constant alcohol wordt aangeboden. Dat wil je mensen toch niet aandoen?”