Vervroegde Persprijs 2018 gaat naar Mark Hoogstad (en OPEN was ook genomineerd)

Journalist Mark Hoogstad is voor zijn boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’ beloond met de jaarlijkse Rotterdamse Persprijs. Vanwege gezondheidsomstandigheden van Hoogstad, is de bekendmaking en de uitreiking dit jaar ruim een maand eerder dan normaal.

‘Stad van twee snelheden’ gaat over de Rotterdamse politiek rondom de verkiezingen. Het boek is gekozen uit vijftien producties die Rotterdammers en Rotterdamse organisaties de afgelopen tijd instuurden. Ook OPEN Rotterdam werd genomineerd! Dit was voor onze serie Haven in Transitie, over innovatie in de Rotterdamse Haven. De jury noemt het ‘een boeiende serie tv-uitzendingen’.

Juryvoorzitter Leo Pronk laat weten dat de bijzondere omstandigheden geen inhoudelijke invloed op de keuze hebben gehad. “We hebben als jury alleen het proces van jureren versneld, vanwege de gezondheid van Hoogstad.” Daarom zijn ook de nominaties én de winnaar tegelijk naar buiten gebracht. Op Twitter spreken veel journalisten van een ‘zeer terechte winnaar’.

De andere nominaties van dit jaar waren:

  • Rik Kuiper van de Volkskrant met een artikelenserie over de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij hij een tramlijn gebruikt om de verschillende Rotterdamse wijken te belichten.
  • Freelance journalist Marijke Nijboer met haar boek ‘Achter de voordeur’. Zij volgde vijf jaar lang een Rotterdams probleemgezin.
  • Margot Smolenaars van Vers Beton met het onderzoeksproject ‘Bouwen is macht’ over de bouwwereld en de vaak slechtlopende verhoudingen met de overheid.

De prijs bestaat uit een glazen kunstobject en 5000 euro. Dit wordt donderdag 4 oktober uitgereikt aan Mark Hoogstad, in congres- en debatcentrum Arminius. De mediaprijs voor journalistieke producties, is in het leven geroepen om de journalistiek in en rond Rotterdam te versterken. Hij wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt.

Vorig jaar was de winnaar het online tijdschrift Vers Beton met het boek ‘Help, we zijn populair”, over de verandering die Rotterdam de afgelopen jaren doormaakte.
 
Twitter staat vol felicitaties!
 

 

 

Bekijk hieronder de eerste aflevering van onze genomineerde serie ‘Haven in Transitie’: 

 
Foto: Marwan Margroun

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter