Verwijten over en weer: raadsleden willen niet stemmen op motie ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’

Het geweld in Israël en Gaza zorgt voor frictie in de Rotterdamse gemeenteraad. Waar de ChristenUnie, Leefbaar Rotterdam en VVD met de motie ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’ kwamen, weigerden meerdere partijen hierop te stemmen. Ze verlieten de zaal, iets wat zelden gebeurt. Een ongeldig uitslag, en onenigheid op social media, volgde.

De motie ‘Veroordeel steun aan Jodenhaat’ heeft tot flinke commotie geleid. GroenLinks, PvdA, D66, Volt, 50PLUS, SP en Partij voor de Dieren weigerden te stemmen en verlieten de zaal. “Niet eerder gezien”, tweette Peter Groenendijk, politiek verslaggever voor AD. Een zeldzame gebeurtenis dus. DENK en BIJ1 stemden overigens tegen de motie.

‘Eenzijdige’ motie of ‘laffe’ actie?
PvdA’er Richard Moti en Volt noemen de motie ‘eenzijdig’ en verklaren hiermee hun keuze om niet te stemmen. De motie van CU, Leefbaar en VVD spreekt zich uit tegen twee kwesties. Allereerst keuren ze ‘de steunbetuiging in Rotterdam aan de massamoord op onschuldige burgers van zondag 7 oktober’ af. Zij noemen deze ‘walgelijk en moreel verwerpelijk’. Daarnaast benadrukken ze dat ‘Jodenhaat op Rotterdamse straten geen plek heeft’.

Bij het stemmen op deze motie stroomde de zaal leeg. Tot ontzetting van Leefbaar Rotterdam, die de actie als ‘laffer dan laf’ bestempelt. Via X verklaren meerdere partijen hun afwezigheid bij het stemmen op deze specifieke motie. D66: “De motie doet naar onze mening geen recht aan de complexiteit van de situatie die zich in Israël en Gaza afspeelt en waarvan we ook in onze stad de emoties voelen. Haat – in welke vorm dan ook – keuren wij altijd af.”

Ook Richard Moti van de PvdA legt uit waarom hij niet wilde stemmen. Voor hem voelde de motie als het kiezen voor het een of het ander: “Met als doel om anderen in een hokje te dwingen: voor de Joden of voor de Palestijnen. Hier doet de PvdA niet aan mee.” Een misvatting, vindt Tjalling Vonk (CU): “We vroegen niet om partij te kiezen in een conflict. Maar om de steun aan terreur die in Rotterdam werd georganiseerd te veroordelen. En dan lopen raadsleden weg. Ik ben verbijsterd.”

Alternatieve motie
Om de toenemende polarisatie in de stad, mede door het conflict in Israël en Gaza, tegen te gaan, hebben verschillende partijen een alternatieve motie ingediend. GroenLinks, D66, DENK, PvdA, SP, Volt en PvdD willen ‘in gesprek treden’ met de Palestijnse en Israëlische gemeenschappen in Rotterdam. Dit om ‘het veiligheidsgevoel van beide gemeenschappen langdurig te kunnen verbeteren’. Deze motie is wel aangenomen.

“De komende tijd moet onze focus liggen op dialoog, wederzijds begrip en de-escalatie”, schrijft Volt. “Politici moeten stoppen met polariseren”, voegt Elika Rehim Zadeh van DENK hieraan toe.