Verzet tevergeefs: Bomen in Tweebosbuurt ondanks protest gekapt

Verzet tevergeefs: Bomen in Tweebosbuurt ondanks protest gekapt

Een groot deel van de bomen op de binnenplaats van het Riebeekblok aan De la Reystraat in de Tweebosbuurt is vrijdag 20 maart gekapt. Al maanden strijden de bewoners in de Afrikaanderwijk om de kap tegen te gaan maar ondanks het verzet zijn de bomen afgelopen week toch vernietigd.

“We hebben er echt voor gestreden maar het heeft niet mogen baten. Met pijn in ons hart hebben we moeten toezien hoe de bomen met de grond gelijk gemaakt werden,” aldus een bewoonster uit de Tweebosbuurt, die anoniem wil blijven. Ook op de dag zelf is er nog actie ondernomen om de kap te stoppen. “Vrijdagochtend om 06.30 uur hebben we het binnenterrein afgezet met kettingen en de bomen ingepakt met ducttape. Er zijn zelfs twee lieve bewoners in de bomen geklommen.” Toch waren aan het eind van de middag de bomen gekapt en moesten de bewoners naar een leeg binnenplein kijken.

Voorlopige voorziening afgekeurd
Het nieuws van de kap werd duidelijk nadat de bewoners via een voorlopige voorziening aan de rechter gevraagd om voortijdige kap te voorkomen. ”Donderdagmiddag kregen we de uitslag en heeft de gemeente laten weten dat de geplande kap toch door zou gaan, ondanks het kort geding dat eerder door bewoners was aangespannen. De bewoners zijn dan ook geschrokken dat de kap toch heeft plaatsgevonden. “Het doet gewoon pijn. Normaal werd ik wakker van gefluit uit de bomen en zaterdagochtend hoorde ik niets meer,” aldus de bewoonster. Ook betrokken bewoner Mustapha Eaisaouiyen is niet blij met de gang van zaken. “Het is dood en doodzonde. Sommige bomen staan er al 60 jaar. Mensen hebben gehuild want ze keken uit op die prachtige bomen. Nog even en dan is echt alles weg.”

 

Bomen nog in goede staat
Volgens Mustapha waren de bomen nog in goede staat en is het kappen onnodig geweest. “We hebben er meerdere ecologen naar laten kijken en zij concludeerden dat de bomen nog jaren mee konden. Bovendien is het nu broedseizoen en zaten de bomen vol met vogelnestjes.” Volgens een expert van de gemeente Rotterdam waren er toch niet genoeg nestjes in de bomen om de kap te tegen te gaan.

Lopende zaken rondom de sloop
Mustapha denkt dat het kappen van de bomen een manier is om de bewoners weg te jagen uit de buurt. “Er lopen nog een aantal zaken. Zo loopt er een kort geding waarin we vragen het slopen van de woningen tegen te gaan. Ook zijn bewoners bezig met het starten van een eigen woningcorporatie om de huizen te kunnen kopen en staat er nog een hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag op de planning”, aldus Mustapha.

Strijd om de Tweebosbuurt
Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Vestia van plan zijn om 535 woningen in de Tweebosbuurt te slopen. De bedoeling is dat daar duurdere woningen voor in de plaats komen. Om de sloop te realiseren verdwijnen er niet alleen woningen, maar moet dus ook natuur zoals de betreffende bomen plaatsmaken. De huidige bewoners zijn boos en doen er alles aan om de sloop tegen te gaan.

In april wil Vestia beginnen met de sloop van het eerste deel van de Tweebosbuurt. “Deze mensen hebben het hart in Rotterdam. Trek Rotterdam dan niet uit de bewoners,” aldus een omwonende uit de buurt.