VIDEO | 1,5 meter afstand houden bij Zuidplein? ‘Er zijn hier gewoon te veel mensen’

Anderhalve meter afstand houden, een mondkapje op en je handen stuk wassen. Het zijn de basisregels om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Maar wie houdt zich er nog aan? Wij vragen het bij winkelcentrum Zuidplein. ‘Het is hier gewoon te druk.’

Een explosie aan besmettingscijfers, vandaag – 24 november – had de twijfelachtige eer om een nieuw dagrecord te vestigen. De GGD maakte melding van maar liefst 23,789 positieve coronatests. En daar blijft het niet bij. Volgens experts dreigt binnen enkele dagen tot weken code zwart in ziekenhuizen, waardoor niet iedereen die zorg nodig heeft geholpen kan worden.

Het belang van de maatregelen is dus groot, maar niet iedereen houdt zich eraan, merken ook de Rotterdammers bij Zuidplein. Anderen wijzen vooral naar de drukte – ‘er shoppen hier te veel mensen, waardoor afstand houden niet lukt’ – of naar de handhaving. Een enkeling reageert gelaten. “Weet je, ik ben gestopt met het nieuws. Ik word helemaal gek van corona, corona, corona.”