Rotterdam-The Hague Airport bestaat op vrijdag 1 oktober 65 jaar. In een driedelige serie brengt OPEN Rotterdam het vliegveld in beeld. Voor de een hobby, passie en een fijne werkplek, voor de ander een bron van constante overlast, ergernis en zorgen.
In deze tweede aflevering van de serie RTHA-65 jaar maken we kennis met vliegtuigspotter Andre Wadman en buurtbewoner Frans Maal, die zoveel last heeft van het vliegveld dat hij zich bij Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) heeft gevoegd.
Andre Wadman, fervent vliegtuigspotter, fietst twee keer per dag naar het vliegveld om foto’s te maken. Hij komt al sinds 1968 op Zestienhoven en heeft alle ontwikkelingen dan ook met eigen ogen gezien. “Het vliegveld is heel hard veranderd in de afgelopen periode. Vroeger liep ik zo de baan op of kon ik mee met de Havendienst en vliegtuigen van dichtbij fotograferen. Tegenwoordig staat er een groot hek.” Andre mist de dagen van weleer, de vliegtuigshows en ziet het vliegveld het liefst doorgroeien.
Kritiek en corona
Er is echter ook al sinds de jaren 70 kritiek op het vliegveld. Dat zorgt in 1971 voor de oprichting van Stichting Centraal Comité Anti-Bulderbaan. Deze actiegroep wil de luchthaven sluiten en lobbyt hiervoor zelfs zo succesvol dat er in de Rotterdamse raad een motie wordt aangenomen om het vliegveld ook daadwerkelijk te sluiten. Maar echt concreet worden de plannen niet. Zelfs een groot onderzoek in 1981 over de mogelijke verplaatsing van de luchthaven, waarbij 20 andere locaties worden aangedragen, komt het er nooit van.
Sinds een aantal jaar heeft de BTV, Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast, het stokje overgenomen van Stichting CCAB. Frans Maal is oud-voorzitter en woont al sinds de jaren 80 op de Edelweisslaan in Schiebroek. “Toen ik hier kwam wonen zou het vliegveld gaan sluiten”, zegt hij, doelend op de aangenomen motie. Frans ervaart voornamelijk veel geluidsoverlast. Het was voor hem dan ook een genot toen het aantal vliegbewegingen in de coronaperiode afnam. “Dat was echt super genieten. Maar op dit moment merk je gewoon dat het alweer de nodige irritatie oproept. Ondanks het feit dat de luchthaven nu nog niet eens op het niveau zit van voor de corona.”