VIDEO | Bezoekers Kinderrechtenfestival staan stil bij gelijke rechten voor iedereen

Ruim duizend kinderen hebben zaterdag een bezoek gebracht aan het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark. Tijdens dit festival worden kinderen op een speelse manier bewust gemaakt van de rechten die zij hebben en leren ze dat dit niet voor elk kind vanzelfsprekend is. Dit jaar werd voor de vijfde keer de Rotterdamse Kinderrechten Award uitgereikt, die dit jaar naar Stichting JAN en Kerensa Timar zijn gegaan.

Het Kinderrechtenfestival wordt georganiseerd door Thuis op Straat (TOS) en Unicef Rotterdam en sluit aan op de Internationale dag van de rechten van het kind, dat jaarlijks op 20 november wordt gevierd. Net als voorgaande edities konden bezoekers deelnemen aan verschillende activiteiten rondom het thema kinderrechten. Zo was er onder meer aandacht voor het recht op privacy of het recht op een dak boven je hoofd. ‘’Ik ben heel dankbaar dat ik een huis heb en vind het zielig als andere kinderen geen woning hebben. Ik zou dan vragen of die kinderen bij ons kunnen wonen”, vertelt een 7-jarige bezoeker die meedoet aan de activiteit ‘huizen bouwen’.

Bij de activiteit ‘Recht om te spelen als je een handicap hebt’ ervaren de kinderen hoe het is om beperking te hebben. Zo vertelde een deelnemer dat kinderen met een beperking maar op weinig plekken kunnen spelen. “Als ik een recht mocht verzinnen dan wil ik dat er meer speelplekken komen voor kinderen met een beperking.” De jonge deelnemers leerden daarnaast onder andere over het belang en het recht van privacy voor deurhangers te maken.

Stichting JAN en Kerensa Timar grote winnaars Kinderrechten Award
Met de Kinderrechten Award worden personen of initiatieven in het zonnetje gezet die bijdragen aan een gezonde of veilige leefomgeving van Rotterdamse kinderen. Kerensa Timar, medeoprichter van de meidenvilla, is winnaar geworden in de categorie ‘Rotterdammer’. Meisjes tussen 7 en 18 jaar kunnen in de Meidenvilla veilig opgroeien. Kerensa ontving de Rotterdamse Kinderrechten Award-speld met een geldbedrag van 1250 euro. Op de tweede en derde plaats eindigden Chantalle Chapusot en Parisa Akbarzadehpoladi.

In de categorie ‘Rotterdamse organisatie’ ging Stichting JAN met de award naar huis. De stichting zet zich in voor het recht van kinderen op participatie. Naast de Rotterdamse Kinderrechten Award-speld ontvangt de stichting een geldbedrag van 10.000 euro. Uitgeverij Wilde Haren en Kinderkrant Jong010 sleepten de tweede en derde prijs binnen.