VIDEO | Dansgroep Jen’stars deelt al 15 jaar liefde voor Surinaamse dans

Jen’stars is een Surinaamse dansgroep uit Rotterdam die dit jaar haar 15-jarig jubileum viert. Wekelijks beoefenen zij de Awasa, Banamba en Alèkè. Jennifer geeft de lessen en voor haar is het heel belangrijk dat de dans wordt overgedragen.

“Er gaat gewoon echt veel verloren en ik wil dat dit blijft”, stelt Jennifer Rozenstein-Simon. Zij is de ‘Jen’ in de Jen’stars en spreekt over ‘haar’ danseressen vol liefde: “Het zijn mijn sterretjes.” De dansgroep bestaat dit jaar 15 jaar en zou 28 november een jubileum dans opvoeren, maar door de coronacrisis zit dat er niet in. Voorlopig hopen ze die dans alsnog in 2022 op 16 januari op te kunnen voeren. “We doen dan onder meer de dansen van de marrons. Dat zijn weggelopen slaven of mensen die niet tot slaafgemaakt waren. Zij zijn vanaf de boot meteen het bos in gevlucht. De dansen komen dus eigenlijk uit Afrika, maar zijn verbasterd. De dansen die we nu doen komen echt uit Suriname”, licht ze toe.

Zo dansen de meiden van de groep de Awasa, Banamba en Alèkè. Het zijn dansen die ook verband houden met het slavernijverleden. “De Banamba is een sierlijke dans waarmee de slavinnen vroeger de slavenhouders bezig hielden, zodat de mannen konden vluchten. Dus tijdens de dansavonden moesten de slavinnen komen dansen. Zo’n avond ging best wel lang door, zodat de andere slaven konden vluchten”, vertelt Jennifer.

Die verhalen zijn voor de danseressen ook heel belangrijk om over te vertellen maar ook te leren. “Jennifer is voor mij heel belangrijk”, begint Le-Vaughn. “Zij was vroeger een van de weinigen die dit deed en mensen de kans gaf om kennis te maken met de cultuur en deze dansen”, blikt zij terug. “Het is een stuk geschiedenis dat hoort bij ons. Wij zijn Surinamers. Het is belangrijk dat dat doorgegeven wordt van kind op kind”, besluit Jennifer.