VIDEO | Documentaire laat Rotterdamse muziekscene zien vanuit vrouwen en non-binaire personen

Rotterdams dj collectief AMPFEMININE wil met de documentaire EQ the Industry laten zien hoe het voor vrouwelijke en non-binaire producers is in de Rotterdamse muziekindustrie. Tegelijkertijd willen ze met de documentaire het gesprek starten over de relatie tussen producers, dj’s en de verschillende perspectieven die de muziekscene met zich meebrengt. De documentaire gaat zaterdag 9 oktober in première in Theater Zuidplein.

De documentaire geregisseerd door Loes Korten en assistent Jerliena Roosblad, vertelt verhalen van de Rotterdamse muziekscene, gedeeld door producers Meru (MERU), Constanza (c00), Linh (Rbf.linh) en Naomi King (Shanodin). “We hebben echt nagedacht over wat we willen laten zien. We leven in een tijd waar vrouwen en non-binaire personen vocaler durven te zijn. Het vastleggen van deze verhalen geeft anderen ruimte om te praten over dit onderwerp”, zegt Deborah Sumter (DEBORAH X), dj en onderdeel van AMPFEMININE. In 2019 startte het collectief met dj’s Jacqueline (Nala Brow), Yessica (Soft Break), Camille (Camgurlxx), Isabella (Bella Hall) en Deborah (DEBORAH X). Ze focussen zich met projecten op de vertegenwoordiging van minderheden achter de draaitafels.

Tekst gaat verder onder foto.

Samenwerking
Volgens Deborah was de Rotterdamse dj scene een aantal jaar geleden helemaal niet zo gevarieerd. “We merkten dat er iets ontbrak in Rotterdam. We besloten daarom om onze krachten te bundelen en zelf ruimte te creëren voor meer vrouwelijke dj’s.” Na AMPFEMININE’s eerste feest in MONO ging het collectief een samenwerking aan met Eighty5ive. Eighty5ive van Daniël de Keizer, begeleidt en ondersteunt artiesten en werkt met verschillende organisaties binnen de muziek- en de cultuursector.

Tekst gaat verder onder video.

“Met Daniël kregen we de mogelijkheid om een event te organiseren in Theater Zuidplein. Met onze eigen visie op de Rotterdamse muziekscene besloten we een docu te maken met andere dj’s en producers die allemaal hun eigen stijl en vorm hebben. Zo hoopten we een zo breed mogelijk perspectief te laten zien. Uit ervaring weten we dat je als vrouwelijke producer vaak anders wordt behandeld en door verschillende producers en dj’s te volgen hoopten we een reëel beeld te creëren van de huidige scène.” Volgens Deborah hebben ook de Black Lives Matters demonstraties het makkelijker gemaakt om te praten. “We hebben meerdere vormen van onderdrukking ondervonden en een docu over dit onderwerp komt juist nu tot zijn recht.”

“Als vrouwelijke producer word je vaak anders behandeld”

Volgens Deborah is het altijd moeilijk geweest om als vrouw of non-binair persoon om ergens een (beginners) gig te draaien. “Destijds was er nog geen feministische golf zoals nu en durfden vrouwen en non-binaire producers nog niet voor zichzelf op te komen. Op feesten waren het voornamelijk mannelijke line-ups en was er weinig ruimte voor anderen. Nu kunnen we hier hopelijk verandering in brengen en zal EQ the Industry de jongere generatie aansporen en inspireren om muziek te maken, zodat ook zij hun hart kunnen volgen.”

Tekst gaat verder onder foto.

De volledig door vrouwen geproduceerde documentaire gaat in première in Theater Zuidplein met Eighty5ive invites AMPFEMININE. Tijdens het event host het collectief ook een panel met de regisseur van de documentaire en gaan ze in gesprek met dj’s Carista, Mary Lake en Acidic Male. De muziek tijdens de avond wordt verzorgd door DutchAfro.