VIDEO | Edith gaat met stichting Orenda verveling op Zuid tegen: ‘Hij is thuis stuk rustiger’

Verveelde kinderen op Zuid. Edith Simson zag het enkele jaren geleden met lede ogen aan. Een kind dat in Zuidwijk een prullenbak kapot trapte, was het breekpunt. Ze liep naar het meisje toe en ging met haar in gesprek. “Ze verveelde zich, zei ze”, aldus Edith, die besloot in te grijpen. Zo ontstond stichting Orenda waar kinderen op Zuid terecht kunnen.

“Ik zei ‘en als ik nou iets voor jullie ga organiseren, ga je dan niets meer kapot trappen?’. Inmiddels zijn we vier jaar verder en sporten en knutselen wekelijks tientallen kinderen erop los. En dat allemaal door de gedrevenheid van Edith en haar zoon Pierre, de drijvende krachten achter stichting Orenda.

Samen organiseren verschillende bezigheden voor kinderen op Zuid, zoals knutselen en voetballen. Dat de behoefte groot is, blijkt aan het aantal aanmeldingen wekelijks. “De eerste week kwamen er vijf, de tweede week kwamen er tien en zo breidde dat uit.” Ook deze week puilt gymzaal Hijkerveld in Charlois weer uit met fanatieke en enthousiaste jonge voetbaltalenten.

“Hij is thuis stuk rustiger geworden.”

Kinderen kunnen energie kwijt
Juendry is één van de kinderen die wekelijks zijn energie kwijt kan, in de voetballessen, begeleid door Pierre. Niet alleen voor Juendry zelf, maar ook voor zijn moeder Javira is dat fijn. “Hij is thuis een stuk rustiger geworden.”

Met haar stichting wil Edith de kinderen ook laten zien dat er meer is dan hun eigen wijk en dat ze meer kunnen dan ze denken: “Je mag meer, je kan meer. Je hoeft je niet beperkt te voelen.”