VIDEO | Het AZC in Beverwaard sluit: hoe kijken bewoners terug op de afgelopen vijf jaar?

Het Asielzoekerscentrum (AZC) in Beverwaard gaat dicht. In 2016 waren veel bewoners niet blij met de komst van het opvangcentrum. Protesten leidden in sommige gevallen tot arrestaties en vanwege deze weerstand, besloot burgemeester Aboutaleb dat het centrum niet langer dan vijf jaar zou blijven. Die periode loopt dit jaar af, daarom gaat het centrum 1 juli definitief dicht. Bevenwaarders blikken terug: “Het is me honderd procent van de gevallen meegevallen.” 

Tijdens de opening van het AZC vlogen de straatstenen door de lucht. Bewoners vreesden overlast van de asielzoekers. “Je bent bang voor diefstallen, en dat ze je lastig gaan vallen”, vertelt een buurtbewoner. Maar terugkijkend naar de afgelopen jaren zijn alle voorbijgangers het unaniem eens: “We hebben geen enkele overlast gehad van de vluchtelingen.” 

Maar niet iedereen vindt het erg dat het AZC nu sluit: “We hebben ze vijf jaar lang opgevangen, en het is mooi geweest,” zegt een bewoner. Een andere inwoner is het daar niet mee eens: “Als het aan mij ligt, blijft het AZC staan. Nu moeten die mensen wéér ergens anders opnieuw beginnen.”