Video | Hoekse Sport Vereniging 75 jaar: het begon als een uitlaatklep na de oorlog

Dit jaar bestaat de Hoekse Sport Vereniging 75 jaar. Dat gaat gevierd worden, maar gebeurt vanwege corona pas in 2022. De vereniging is ontstaan vlak na de oorlog toen mensen maar weer al te graag wilden genieten van hun bewegingsvrijheid.

Het artikel gaat verder onder de video

“HSV heeft tot 1996 uit heel veel sporten bestaan. Dus ook wandelen, zwemmen, korfbal: je kunt het zo gek niet bedenken en het was ondergebracht bij de Hoekse Sport Vereniging. Sinds 1996 zijn die andere sporten hun eigen weg gegaan en heeft de gymnastiek afdeling de naam mogen behouden. Dus het is nu al 25 jaar alleen turnen, gymnastiek en springen”, vertelt bestuurslid Els Pille over de levensloop van de vereniging. “Het was in 1946 net na de oorlog echt de tijd van: wat kunnen we allemaal gaan doen. Laten we gaan wandelen, bijvoorbeeld. Als ik de archiefbeelden bekijk, dan zie ik ook een soort saamhorigheid die er altijd is geweest. Het was na de oorlog echt een uitlaatklep”, legt ze uit.

Haar dochter Pascale is inmiddels zelf ook al ruim dertig jaar actief lid van de vereniging. Inmiddels traint zij de jeugd. “Mijn moeder gaf peutergym en ik ben toen een keer meegegaan en nooit meer weggegaan”, begint Pascale. “Het is een laagdrempelige club waar iedereen terecht kan”, vult haar moeder Els haar aan. “Ik ben persoonlijk wel trots op mijn medaille op het NK, maar nu als trainer kan ik echt trots zijn op van alles. Dat een van de kinderen bijvoorbeeld een angst overwint”, vertelt Pascale. Ondertussen vliegen de flikflaks, arabieren en andere turnmoves haar om de oren. Een groepje meiden is aan het trainen. Zij vinden het allemaal heel gezellig bij de Hoekse Sport Vereniging. “Het is echt cool dat de ouders van de trainers hier ook gesport hebben”, giechelt een jonge turnster. “Je leert hier ook wel veel”, vertelt een ander. “Het jubileum zouden we groots vieren, maar nu doen we op Facebook iedere donderdag aan throwback thursday: dan zetten we iets leuks uit de geschiedenis van de club erop. De bedoeling was om 10 juli met een grote jubileumshow af te sluiten, maar we hebben besloten die naar 2022 te verplaatsen”, besluit Pascale doelend op de coronamaatregelen die nog roet in het eten gooien.