VIDEO | Karwan Fatah-Black over de morele verantwoording van het koloniale project

‘Slavernij gaat altijd over veel meer dan alleen maar geld verdienen.’ In het tweede deel van aflevering 2 van History Matters spreekt Hasna El Maroudi met historicus Karwan Fatah-Black over de morele verantwoording van het koloniale project. Spoken word-artiest Dean Bowen laat met zijn voordracht voelen wat de erfenissen zijn van de koloniale geschiedenis.

Historicus Karwan Fatah-Black is als docent verbonden aan de Universiteit van Leiden en is expert op het gebied van het slavernijverleden. In deze aflevering gaat hij in op de mentaliteit die schuilgaat achter het tot slaaf maken van mensen. Hij legt uit dat het over veel meer dan economische uitbuiting gaat: “De manier waarop er vaak over is gepraat, is op een zuiver economische manier. Ik denk dat dat een wat beperkte blik is. We moeten het ook hebben over de mentaliteit van heerszucht en wat voor keuzes die veroorzaakt heeft.”

Tekst gaat verder onder de video

History Matters is het educatieve programma van Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. Samen met studenten van Albeda, Zadkine en Hogeschool Rotterdam, voelt Hasna El Maroudi wetenschappers, historici en geleerden aan de tand over hoe de geschiedenis het Rotterdam van nu heeft gevormd.

Het tweede deel van aflevering 2 van History Matters is op dinsdag 2 november vanaf 18:15 uur, direct na 010nu, te zien op OPEN Rotterdam TV. Vorige afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en zijn ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.