VIDEO | Kinderen uit IJsselmonde spreken over ervaringen messengeweld na zien van voorstelling WRAAK!

Leerlingen van het Olympia College in IJsselmonde spreken openhartig over hun ervaringen met messengeweld na het zien van het theaterstuk ‘WRAAK!’ van TG de Klassieken in podium Islemunda. Shodyan maakt zich bijvoorbeeld wel eens zorgen over haar broertje van 5: “Hij kijkt ook wel eens rare dingen, misschien gaat hij het later ook doen.”

Shodyan verwijst hier naar het dragen van een mes wat steeds populairder lijkt te worden onder steeds jongere kinderen in Rotterdam. Waarschijnlijk een cultuurtrend die is overgekomen uit Groot-Brittannië en Amerika via social media. De anti-messengeweld campagne ‘Geweldig Rotterdam’ van gemeente Rotterdam, waar onder meer stichting JOZ bij is betrokken, biedt verschillende scholen in Rotterdam het toneelstuk ‘WRAAK!’ aan van TG de Klassieken.

Het theaterstuk is een beetje aangepast op het thema messengeweld. Het is een moderne versie van de Griekse tragedie Elektra, een verhaal over schuld, wraak en familiemoord. Aan het einde van het toneelstuk mag het publiek in een rechtbanksetting stemmen of de hoofdpersonen schuldig of onschuldig moeten worden bevonden.

In versie die gespeeld wordt voor leerlingen van Rotterdamse middelbare scholen gaan de acteurs na de voorstelling in gesprek met de kinderen over messen geweld. wraak en schuld. “Kinderen zijn bang en kinderen zeggen soms: ‘Ik moet wel een met op zak dragen, anders wordt mij iets aangedaan.’ en dat is natuurlijk best wel shocking.”, vertelt de regisseur van het stuk Annemieke Elstak ons over die gesprekken.