Dit jaar wordt de Paul Nijgh-penning niet aan drie, maar aan zes Rotterdammers uitgereikt. In zes zorgdomeinen lieten zij in een bijzondere situatie uitzonderlijk doorzettingsvermogen, innovativiteit en leiderschap zien. En, met hen duizenden andere medewerkers van de zorg. Wij maken een serie portretten over de laureaten van de Paul Nijgh-penning en beginnen met Rutger Jongejan en zijn collega’s van Ambulance Rotterdam-Rijnmond.
De afgelopen anderhalf jaar hebben een diepe indruk achtergelaten op de medewerkers van Ambulance Rotterdam Rijnmond. De maatregelen rondom het coronavirus brachten wat veranderingen mee in het werk. Zo mochten familieleden niet meer mee met de patiënten naar de ziekenhuizen, werden de ambulances volledig ontsmet, ruim 13.000 keer extra in 2020, en droegen de medewerkers wel 223.422 mondkapjes en 26.196 isolatiejassen. De Covid-gerelateerde ritten bedroegen in 2020 zo’n 12 procent van alle gemaakte ritten dat jaar.
Rutger Jongejan, ambulancechauffeur en laureaat van de Paul Nijgh-Penning, is trots op zichzelf en zijn collega’s: “Ik ben trots dat we dit als collega’s allemaal geklaard hebben. Het is een bijzondere situatie en toch hebben we er gestaan.”
Paul Nijgh-penning
De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen. Dit jaar is er gekozen voor laureaten uit de zorg, die deze kwaliteiten in een uitzonderlijke situatie toonden.
De laureaten komen uit de volgende zes zorgdomeinen: ambulancemedewerkers, GGD-medewerkers, schoonmakers, laboranten, vrijwilligers en IC-verplegers. De Paul Nijgh-penningen worden op woensdag 17 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.
Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Paul Nijgh-penning en met dank aan Ambulance Rotterdam Rijnmond.