VIDEO | Nesselande is een ‘supermarkt’ voor autodieven: ‘Zeker tien auto’s gestript’

auto gestript

Het is de laatste maanden raak in Nesselande. Er worden veel auto-onderdelen van nieuwe auto’s losgeschroefd en doorverkocht. Bewoners zijn er klaar mee, maar het lijkt lastig om deze diefstal te voorkomen.

André Bouwman, adviseur bij het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, zegt dat de criminelen zeer geraffineerd te werk gaan. Ze krijgen zelfs een bestellijstje met gewilde auto-onderdelen en speuren dan een willekeurige wijk af (in dit geval Nesselande). Het gebeurt daarnaast vooral met nieuwe auto’s omdat die onderdelen duurder zijn en het repareren van zo’n auto vaker voorkomt en ingewikkelder is.

Slachtoffer Ilker: ‘Je moet een auto in een rare kleur kopen’
“Ik ging 11 oktober de kinderen wegbrengen, kwam beneden, voorbumper weg. Het is een auto van de zaak, maar als het meerdere keren gebeurt, heb je wel kans dat de verzekering je premie omhoog gooit”, vertelt Ilker Unver, bewoner uit Nesselande en slachtoffer van de geraffineerde autodiefstal. “Het enige dat je eraan kan doen, is een auto in een rare kleur kopen zodat je onderdelen niet op andere auto’s passen”, voegt Ilker toe.

Hetzelfde gebeurde ook bij Martine. Zondag 22 augustus kwam Martine laat thuis van een avonddienst. “En de ochtend erna ging mijn man de hond uitlaten. Althans, dat wilde hij, maar vijf minuten later kwam hij naar boven gerend”, herinnert Martine zich nog goed. “De hele voorkant van de auto is weg, zei hij. Dus ik met mijn slaaphoofd naar beneden. Nee, het was geen pretje wat we toen aantroffen.”

Er zijn in de afgelopen twee maanden zeker tien auto’s gestript in de wijk, weten Martine en Ilker. “En van alle gevallen zijn er geen camerabeelden aanwezig, helaas.”