VIDEO | Ritzah doorbreekt met voorstelling ‘Kibra Silensio’ de stilte bij MAAS Theater en Dans

Hoe ga jij om met taboeonderwerpen? Op woensdag 29 september presenteert Theater of the Now van Maaspodium Kibra Silensio, een voorstelling waarin maker en performer Ritzah Statia met muziek, tekst en dans haar eigen stiltes verbreekt. Samen met het panel van Maaspodium nodigt zij het publiek uit ook na te denken over hun eigen stiltes en hoe zij toch gesprekken kunnen openen.

Volgens maker Ritzah Statia is het bespreekbaar maken van taboes helemaal aan de orde van de dag: “Bij mij thuis werd er vroeger over bepaalde dingen niet gesproken, maar als je kijkt naar de generatie die nu opgroeit is dat heel anders.” Ze ziet dat haar neefjes en nichtjes opgroeien in een tijd waarin je uitspreken en ergens voor staan normaal is. “In mijn tijd was dat anders, zij hebben nu veel meer het gevoel dat zij gehoord mogen worden.”

Dat dat zo is merken de Rotterdammers op straat ook op: “Ik ben gewoon heel open en ik vind het belangrijk om over moeilijke onderwerpen te praten,” vertelt een jonge vrouw. Als zij merkt dat iemand in haar omgeving het ergens niet over wil hebben, houdt zij juist een beetje aan. Ook een docent vertelt dat hij het belangrijk vindt om het gesprek in zijn klas te openen en taboes bespreekbaar te houden. Een hardloper merkt op: “Natuurlijk zijn er onderwerpen die moeilijk zijn, maar in principe kunnen we het overal over hebben; als het maar respectvol gebeurt.”

Deze productie is gemaakt in samenwerking met MAAS Theater en Dans.