VIDEO | Serie over jonge mantelzorgers krijgt vervolg bij OPEN Rotterdam

In een nieuw seizoen van de serie ‘Met alle liefde’ gaan we weer langs jonge mantelzorgers. We zien wat voor zorg zij geven, voor wie ze zorgen en vooral welke impact de mantelzorg op ze heeft. “Je geeft een heel stuk van je leven op.”

Het is vandaag de Dag van de Mantelzorger en dat betekent dat we de bijna vijf miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is in het zonnetje zetten. In de nieuwe reeks van de serie ‘Met alle Liefde’, die we maken in samenwerking met Gemeente Rotterdam, ontmoeten we jonge mantelzorgers die zorg dragen voor een familielid of kennis.

Vier jaar geleden ontmoetten we Angelique (30) die de zorg draagt voor haar dochter Amy (10). Toen Amy vijf maanden oud was kreeg zij last van epileptische aanvallen en later werd zij gediagnosticeerd met Autisme en een stofwisselingsziekte. De zorg voor Amy draagt Angelique alleen. Dit is niet de enige situatie waarin Angelique mantelzorg heeft geboden; in haar jeugd was zij een emotionele steunpilaar voor haar moeder. We gaan weer op bezoek bij Amy om te kijken hoe het nu met haar gaat.

Jonge mantelzorgers
Niet iedereen is zich er bewust van dat zij een mantelzorger zijn. Vaak omdat de taken die zij oppakken binnen het huishouden voor hen vanzelfsprekend zijn, maar één op de vijf  jongeren groeit op als jonge mantelzorger. Een jonge mantelzorger heeft iemand in het gezin die langdurig lichamelijk of psychisch ziek is en daardoor veel zorg of hulp nodig heeft.


Ben of ken jij een jonge mantelzorger en wil jij jouw verhaal vertellen? Neem dan contact met ons op via 010 820 17 02 of stuur een mail naar [email protected].


Wat doet een jonge mantelzorger dan? Daarbij kun je denken aan meehelpen in het huishouden, een broertje of zusje naar school brengen, meegaan naar dokters of hulpverleners, vertalen of uitleggen, helpen met de financiën en administratie, lichamelijke zorg zoals aankleden of douchen, iemand naar bed helpen, overnemen van de taken van ouders of familie en je zorgen maken over hoe het thuis gaat of met de zorgvrager. Vaak betekent dat ook dat er veel aandacht naar de zorgvrager gaat en dat de jonge mantelzorger zich soms op de achtergrond houdt, zodat de zorg geboden kan worden.

Ondersteuning van professionals
Ben je mantelzorger en heb je vragen of hulp nodig? Bij de Mantelfoon staan professionals klaar die jouw vragen kunnen beantwoorden of kunnen helpen met het vinden van de juiste ondersteuning. De Mantelfoon is 24/7 bereikbaar op 088 773333.

Deze serie wordt gemaakt in samenwerking met Gemeente Rotterdam.