VIDEO | Studenten speciaal onderwijs krijgen kansen in horeca: ‘Leren het vak in het echt’

Onder begeleiding van professionals worden studenten van het voortgezet speciaal onderwijs van VSO Herenwaard klaargestoomd voor de horeca. Op maandag en dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur zijn de jongeren verantwoordelijk voor de bediening en de keuken van Brasserie op Zuid.

De leerlingen, in het project de Smaakmakers genoemd, zijn ’s ochtends al hard bezig met de voorbereidingen van de opening. Gebakjes worden klaargezet, servies dat toch nog vies is wordt nog een keer schoongemaakt, broodjes worden gebakken en er wordt nog een keer doorgenomen hoe het koffieapparaat nou precies werkt.

Idee ontstond tijdens coronacrisis
Irma van Lierop, directeur van Islemunda, doet met haar podium mee aan het samenwerkingsproject. Ze vertelt dat Islemunda, de brasserie en VSO Herenwaard in het voorjaar van 2021 met elkaar in gesprek gingen over hoe zij elkaar konden helpen in deze crisis. “Wij denken dat het nodig is om de beeldvorming over deze jongeren positief te beïnvloeden, omdat zij niet altijd evenveel kansen krijgen.”

“Om het de Smaakmakers iets makkelijker te maken, is een ander soort menukaart bedacht.”

De leerlingen worden als volwaardige kracht in de horeca beschouwd. Omdat er geloof is in de capaciteiten van de leerlingen mogen zij de bediening en keuken runnen. Om het de Smaakmakers iets makkelijker te maken, is er een ander soort menukaart bedacht. Met blocnotes kunnen gasten hun keuzes aankruisen.

Angela Slijper is degene die Brasserie op Zuid runt en onder andere de leerlingen helpt op de maandag en dinsdag. Zij denkt dat deze leerlingen snel een stempel krijgen dat zij een achterstand hebben. “Ik vind dat dat niet nodig is, want iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en die kunnen ze hier mooi laten zien én ontwikkelen”