Video | Vijf jaar Keti Koti met OPEN Rotterdam

Op donderdag 1 juli is het Keti Koti, de dag waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. OPEN Rotterdam blikt terug op Keti Koti vieringen van eerdere jaren.

Keti Koti 2020: Relevanter dan ooit: “Dit jaar wordt de viering nog meer gevoeld”
In opdracht van Stichting de Vlaggenparade Rotterdam ging OPEN Rotterdam een jaar geleden in gesprek met Laise Sanches, Stanley Clementina en Y.M.P. De drie Rotterdamse artiesten met roots in Suriname, Kaapverdië en Curaçao zijn onlosmakelijk met de Keti Koti viering verbonden.

Keti Koti 2018: Dependency danst door heel Rotterdam tijdens Keti Koti
De afschaffing van de slavernij werd door heel Rotterdam gevierd met een optreden van Afro Surinaamse dansgroep Dependency. De dames van Dependency hadden een drukke dag die begon op het Kruisplein en vervolgde op het Pijnackerplein, Noordplein en in Zevenkamp.

Keti Koti 2017: Herdenking bij slavernijmonument
Harlow Brammerloo organiseerde vier jaar geleden de herdenkingsdienst op het Lloydkwartier. Bij het slavernijmonument heette hij de bezoekers welkom. “Keti Koti betekent letterlijk het verbreken van de ketens. Dat is een bijna letterlijke gebeurtenis, omdat onze voorouders soms ook werden geketend”, legt Brammerloo uit.

Keti Koti 2016: Keto Koti leeft heel erg onder Surinaamse jongeren
Voorafgaand aan de Keti Koti viering van vijf jaar geleden vond er een herdenking aan het Lloydkwartier plaats. We bezochten de herdenking en gingen in gesprek met enkele Surinaamse jongeren over het belang van deze dag. “Het gaat om het verbreken van de ketting”, aldus Immanuel Richmond.