VIDEO | Wat deed de V.O.C in de Oost en Azië?

Wist jij dat de VOC ook een grote rol heeft gespeeld in de Oost en in Azië? Omdat dit stukje van de slavernijgeschiedenis vaak onderbelicht wordt, krijgen de studenten van Albeda, Zadkine en Hogeschool Rotterdam die meewerken aan History Matters, hier les over van Hasna El Maroudi.

“Ik heb een bepaald beeld van de VOC. Ik weet dat ze in Oost-Indië zijn geweest en heb net geleerd dat ze ook in Taiwan zijn geweest”, reageert Nischenka Bazoer, student van Hogeschool Rotterdam. “Ik wist er eerst niks vanaf.”

De VOC staat voor ‘de Verenigde Oost-Indische Compagnie’ en werd in maart 1602 opgericht om internationaal handel te drijven. “Handel drijven in de breedste zin van het woord”, legt Hasna El Maroudi uit. “Het ging niet alleen om goederen, maar er werd ook handel gedreven in mensen.”

Volgens El Maroudi is het belangrijk dat niet alleen studenten, maar heel Rotterdam en Nederland weet dat de VOC ook in de Oost en Azië aan slavernij deed: “Dat is waar het zaadje geplant is en dat was nog veel groter dan de atlantische slavernij.

De complete aflevering van History Matters is vanaf 18:15 uur, direct na 010nu, te zien op OPEN Rotterdam TV. Op dinsdag 7 december zie je deel twee. Vorige afleveringen van History Matters zijn hier terug te kijken en zijn ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.