VIDEO | Wet voorkeursrecht gemeenten zorgt voor woede onder bewoners Oud-Carnisse

Een grote groep woningbezitters in Oud-Carnisse heeft afgelopen week te horen gekregen dat zij bij verkoop van hun pand deze verplicht moeten aanbieden aan gemeente Rotterdam. Het gaat om 210 woningen en 38 bedrijfspanden die zijn aangewezen voor de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG). Inwoners van de wijk in Charlois zijn niet te spreken over de aangetekende brief die zij eerder deze week hebben ontvangen.

De gemeente wil met de Wet Voorkeursrecht Gemeenten potentiële verkoop aan huisjesmelkers en investeerders tegen gaan en daarnaast in de toekomst meerdere van de aangekochte woningen samenvoegen. Er moet zo meer ruimte worden gecreëerd voor jonge gezinnen en, zoals de gemeente het zelf noemt, ‘sociale stijgers’.

De gemeente wil waarschijnlijk niet meer betalen dan de marktwaarde van de woningen, en dat is volgens de huidige bewoners een groot probleem. In de huidige woningmarkt van Rotterdam zijn er namelijk zelden woningen die daadwerkelijk voor de marktwaarde van eigenaar wisselen. Zo zorgt de overspannen woningmarkt ervoor dat er op Zuid vaak wel twintigduizend euro meer wordt betaald dan de marktwaarde. De woningbezitters in Carnisse vrezen dat zij deze overbieding bij verkoop aan de de gemeente mislopen en kunnen fluiten naar hun pensioen.

Vrijstellingsmogelijkheden
Ook zijn er een hoop bewoners die veel hebben geïnvesteerd in hun woning of zelfs al huizen hebben samengevoegd. Zij zijn dan ook niet blij met het nieuws dat ze eerder deze week te horen hebben gekregen. De komende periode gaat de gemeente in gesprek met de wijkbewoners om de kijken waar de WVG kan worden versoepeld en of er woningen zijn die kunnen worden vrijgesteld van de gemeentelijke aankoop. Wijkbewoners kunnen woensdag 21 juli om 17.30 uur terecht op het open perceel aan de 2e Carnissestraat voor een bijeenkomst waarbij ze meer informatie krijgen.