VIDEO | Zo blikken bezoekers van de markt op het Grote Visserijplein terug op 2021

2021 is bijna ten einde maar welke gebeurtenissen zijn de Rotterdammers nou het meest bijgebleven? Bezoekers van de markt op het Grote Visserijplein in Delfshaven blikken met de jaarwisseling in zicht terug op een bewogen jaar. 

“Wat mij het meest is bijgebleven zijn de rellen”, vertelt een dame refererend aan de avondklokrellen op de Beijerlandselaan en het protest tegen het 2G-beleid dat uitliep op zware ongeregeldheden op de Coolsingel. “Aan de ene kant begrijp ik het wel, want de vrijheid van de mensen wordt afgenomen maar wat er allemaal gebeurd is valt niet goed te praten.” Het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt ook genoemd als een ingrijpende gebeurtenis. “Zo zie je hoe de samenleving wordt”, vervolgt een andere geïnterviewde.

Dat corona net als in 2020 ook dit jaar een grote impact had op het leven van de Rotterdammers is goed merkbaar in Delfshaven. “Het was een verdrietig jaar, alles ging dicht waardoor ik niet meer kon werken.” De bezoekers van de markt kijken dan ook uit naar het moment dat ze weer uitstapjes kunnen maken naar bijvoorbeeld het theater of makkelijker op vakantie kunnen. Toch hebben de coronamaatregelen niet alleen nadelig uitgepakt: “Het mooie aan dit jaar is wel dat ik meer tijd heb doorgebracht met mijn vrienden.”

De coronacrisis heeft sommige geïnterviewden ook aan het denken gezet. Zo wordt er geopperd om toch te proberen met goede moed naar het leven te blijven kijken. “We moeten meer positief zijn”. Het hunkeren naar positiviteit is ook terug te horen wanneer er gevraagd wordt naar wat het nieuwe jaar moet gaan brengen. “Veel positiefs!” en “Ik hoop dat 2022 mooier gaat worden dan 2021, omdat we de afgelopen jaren alleen nog maar bezig zijn geweest met corona”.