Vier lagen krijgsgeschiedenis onder de duinen

Onder de duinen van het Vinetaduin in Hoek van Holland herbergt een doolhof aan gangen en bunkers die gebruikt werden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Wij gingen mee op excursie door deze lagen van krijgsgeschiedenis.
De bunkers, toen nog kazematten genoemd, werden in de Eerste Wereldoorlog aangelegd. Er werd niet gevochten in Nederland, maar door een dreiging werd er besloten om bunkers aan te leggen. Tijdens het interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, werd het gebied gemoderniseerd. Daarna werd het gebied gebruikt door de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall. Deze “verdedigingsmuur” was ongeveer 5000 kilometer lang en strekte van Scandinavië tot Spanje. De Duitsers wilden zich hiermee verdedigen tegen een invasie van de geallieerden. In de Koude oorlog werd er een relay station gebouwd voor de radioverbinding van de geallieerden.

Gids Nathan van Zummeren heeft een grote liefde voor het gebied: “Het is eigenlijk een combinatie van alles. De vier lagen krijgsgeschiedenis maken het bijzonder, maar ook als je kijkt hoe de bunkers in al die jaren achteruit zijn gegaan. En toch kun je nog de details van alle oorspronkelijke gebruikers terug vinden.”

Het Vinetaduin is nu een beschermd natuurgebied en er worden wekelijks rondleiding gegeven van mei tot eind juli-september, afhangend van wanneer de vleermuizen in winterslaap gaan. Dit zijn namelijk de huidige bewoners van de bunkers.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter