Vluchtelingen boot Silja en omwonenden gaan gezamenlijke tuin aanleggen: ‘Hebben afleiding nodig’

In het M4H-gebied staat vlak bij waar vluchtelingenboot Silja ligt al langere tijd een gebied braak. In de loop van de jaren zaten er verschillende horeca, maar nu nemen inwoners van Delfshaven actie. Ze maken een gemeenschappelijke tuin en doen dat samen met bewoners van de Silja. 

In het gebied waar het om gaat zaten eerder al restaurant Uit je eigen Stad en Weelde. Beide zaken bestaan niet meer, en sindsdien is het er redelijk stil. Maar per 11 mei niet meer: Bewoners en enkele ondernemers van Delfshaven hebben de regie genomen over het gebied, en willen daar actief vluchtelingen van de boot Silja bij betrekken. Zo wordt er onder andere een moestuin aangelegd, maar moet er in het programma ook ruimte komen voor taallessen en filmavonden.

Samenwerking
“Bewoners van boot Silja betrekken is belangrijk”, zegt initiatiefnemer Raymond Landegent. “Deze mensen kunnen op die boot niet zo heel veel. Ze mogen niet zelf koken, en er is verder weinig te beleven daar. Ons nieuwe dorpsplein moet daar verandering in brengen.” In de span van een half jaar willen betrokken omwonenden zorgen dat er een hoop te beleven is in het Weelde-gebied. In september moet er als kers op de taart dan een oogstfeest komen.

Dat de opening van het dorpsplein nu is, komt volgens Raymond op een goed moment. “De afgelopen weken zijn er ontzettend veel berichten verschenen over de omstandigheden op de Silja. Het is daarom juist super urgent om wat voor hen te organiseren. Het hele geluid van minister Faber is om het die vluchtelingen zo ongezellig mogelijk te maken.”

Planning
De bedoeling is dat het nieuwe dorpsplein veel groen krijgt. Raymond is daar samen met iemand anders verantwoordelijk voor. “Het is de bedoeling dat de omgeving letterlijk en figuurlijk gaat bloeien”, vertelt Raymond. Zo moet er de grootste kruidentuin van Nederland komen, en worden er allerlei planten gekweekt. Het Weelde-terrein moet van woeste natuur naar een prettige omgeving gaan.

De bewoners van Silja kunnen door voorlopig nog mee uit de voeten. Eerder werd al bekend dat de opvangboot tot zeker 2026 open blijft.

Het programma in de zogenoemde dorpstuin bestaat niet alleen uit tuinieren. Er moet ook ruimte in het programma komen voor beweging, muziek en filmavonden. Grotendeels gebeurt dat op vrijwillige basis, vertelt Raymond. “De hele weekplanning is nog niet bekend, maar we roepen iedereen op om aan te sluiten bij dit initiatief. “Het idee is om wel een structuur aan te brengen.”

De opening van de volkstuin wordt feestelijk gevierd op zondag 11 mei aan de Marconistraat 43. Ook daarin komt de cultuur van vluchtelingen weer terug. “Er komen muzikanten en de dabke (een Midden-Oosterse volksdans, red.) wordt gedanst.” Er zijn ook workshops en andere activiteiten te doen. 

Eerder maakte OPEN Rotterdam al een video over opvangboot Silja. 

“Vorig jaar en het jaar ervcoor zijn er eenmalige events georganiseerd. Dat was ookk al mensen van de boot en de buurt te verbinden. Om de mense vqan de boot wat luchtigheid en plezier te  geven. Doordat het vorig jaar goed  is bevallen, zijn die groep mense verder gaan nadenken om tye kijken of ze wat verder kunnen doen. Zo zijn die plannen eigenlijk geeovlueerd naar een vaste plek waar een half jaar lang dingen georganiseerd kunnen worden.

‘De nieuwsbrtichten van dfe afgelopen weken.” Juist nmu super urgent om wat teorgniaseren voor de mensen op die boot. Het heke eleuid van Faber etdc is iet om het gezelliug te maken.

“op zo’n boot is een zwembad en casinio, maar dat is gesloten. Die mensen hebben een kleine hut. Zde zitten een soort van vast. Ze zouden moeten doorstromen.

“Nog veel meer, ook met bewegen, muziek, taalleesen en filmavonden. Veel afwisseling.” Er is een klein budget van de gemeente. Het idee is wel dat e een structuur gaan aan brengen met een tuin bijvoorbeeld.”

Die mensen mogen geeneens zelf koken op een boot, en het eten schijnt ook niet geweldiug te zuihb alle dagen van de week. Daarom willen we een oogstfeest organiseren. Eljke woensdag tuinieren. De agenda wordt nog aan gewerkt. We hp-[en dat mensen uit de buurt zich aanmelden. Dat die agenda zich vanzrlf vult.

“Er komen ook muzikanten van de boot en er wordt een dapkedans georganiseerd.”

Raymond NK Tegelwippen en Groene programmamaker. Hoorde van dit project en nog niemand met grioen bezig was. Dit wildterrein is een goede plek dus het is super noodzakelijk dat er vanuit groen dingen worden georganiseerd. sociale stadsvergroener.