Voedselbank in de voortuin: Loes uit Schiebroek bestrijdt stille armoede in de stad

Loes Zwarts uit Schiebroek geeft wekelijks een volle boodschappentas aan 65 gezinnen die net te veel verdienen voor de normale voedselbank. Waar ze ooit klein begon in haar eigen huis, is het ondertussen een hele organisatie geworden.

Loes helpt mensen uit de stad die leven in stille armoede, ofwel, mensen die net teveel verdienen om in aanmerking te komen voor de reguliere voedselbank. Haar klanten komen uit alle wijken van de stad, van Rotterdam-Noord tot Rotterdam-Zuid. Loes ziet het niet als iets heel bijzonders wat ze doet: “Ja, ik vind dat gewoon normaal. Als je anderen kan helpen, moet je dat gewoon doen,” zegt ze. “Dat is er bij mij gewoon met de paplepel ingegoten.”

De voedselbank bestaat nu al zo’n zeven jaar. In het begin betaalde ze alles uit eigen zak, ondertussen krijgt ze veel hulp van andere mensen en bedrijven. Zo geeft bakkerij Klootwijk elke week het overgebleven brood aan Loes, zodat de mensen dit kunnen meenemen. Loes legt het concept verder uit: “Het is niet zo dat ze hiernaast niks meer hoeven te kopen. Het is een aanvulling. Zo krijgen de kinderen gewoon genoeg groente en fruit.” De voortuin van Loes is inderdaad goed gevuld met gezond eten. Van eieren tot bananen, van appels tot paprika’s.

Loes haar voedselbank is op dit moment vol. Er is zelfs een wachtlijst. Dit betekent dus dat Loes nog wel even door zal gaan. Voor Loes geen probleem, ze doet het met liefde.