Clara (68) en Sjaak (79) Sies hebben gedurende de coronatijd niet stil gezeten. Zij openen binnenkort in het oude Feyenoord-café tegenover Station Zuid een buurtcafé. Het wordt een plek waar bewoners ‘langs kunnen komen voor een bakje en een babbel’, maar waar ook een nieuwe gaarkeuken komt.
“Het moet een warm welkomende plek in de wijk worden”, vertelt Clara. “Bewoners mogen een bakkie komen doen, maar mogen ook komen klaverjassen. Zulke evenementen moeten wel vanuit de bewoners komen.” Clara en Sjaak hebben het namelijk al druk genoeg met hun drie andere gaarkeukens.
Een café onder de Oranjeboom
Het nieuwe plekje van Clara en Sjaak krijgt de naam ‘Sociaal café onder de Oranjeboom’, maar is meer dan alleen een café. Zo zal er een maatschappelijke stichting een dagdeel in de week aanwezig zijn voor juridisch advies en worden er hoogstwaarschijnlijk taallessen gegeven.
De gaarkeuken is waar het hardwerkende stel zich op zal richten. “De gaarkeuken zou maandag tot en met vrijdag zijn, maar dat is altijd nog wel afhankelijk van het aantal vrijwilligers”, legt Clara uit. “We zijn enthousiast over het concept en het wijkrestaurant, maar we gaan dat niet meer helemaal zelf doen.”
Dochter Lea trots
Dochter Lea Sies vindt het ontzettend knap wat haar ouders voor elkaar krijgen: “Het zijn toppers, maar ik houd af en toe niet meer bij wat ze doen’’, vertelt ze hardop lachend. Clara en Sjaak hebben vijf kinderen en allemaal hebben de ‘sociale tik meegekregen’. “Het is ons met de paplepel ingegoten”, vertelt Lea.
Dochter Lea is enorm trots op haar ouders: “Mijn vader is net 79 jaar geworden. Soms denk ik wel: ‘Okee guys, even beseffen dat je wat ouder wordt en minder kan’. Maar ik ben zo trots op hun energie en vind het heel bijzonder.” Clara en Sjaak glunderen als ze horen wat Lea over hen gezegd heeft: “We zitten alleen te glimmen als je dit zo vertelt”, zegt Clara met een lachje.
Gaarkeuken Steenplaat blijft centrale keuken
In het nieuwe café kan niet gekookt worden. “De maaltijden worden in de centrale keuken bij Steenplaat gemaakt en naar het café toe gebracht.” Tijdens de coronaperiode hebben bewoners alleen eten kunnen afhalen: “Het gaat dat om zo’n 600 tot 700 maaltijden per week. En dat zijn allemaal mensen die het niet kunnen betalen. Wij zijn dus driekwart jaar inkomen misgelopen van mensen die binnen komen eten.”
Eerder maakten wij een reportage van hoe het eraan toe gaat in de gaarkeuken van verzorgingshuis Steenplaat. Bekijk de reportage terug.