Voor het eerst in 36 jaar geen pleinbioscoop: ‘Boos, woedend, teleurgesteld!’

De Pleinbioscoop heeft voor het eerst in 36 jaar geen vergunning gekregen. Volgens de regels van de gemeente mogen evenementen in de stad maar tot 11 uur ‘s avonds duren. In het verleden werd er nog wel eens een oogje dicht geknepen bij het uitdelen van vergunningen, maar dit jaar dus niet meer. Gevolg: Dit jaar waarschijnlijk geen films kijken in de open lucht.

“De pleinbioscoop kan niet tot 11 uur, dan is het gewoon nog niet donker genoeg bij de start” aldus Diana Vergeer, een van de vrijwilligers die al jaren helpt bij het het festival. Dat de gemeente er nu voor kiest om strikt te handhaven op de eindtijd, heeft mogelijk ook gevolgen voor andere festivals in de stad.

Petitie
“We zijn de petitie gestart voor de pleinbioscoop, maar ook voor andere festivals in de stad. De politiek zet zich nu ook in. We hebben nog hoop dat het doorgaat, desnoods een paar dagen later.” De petitie is op dit moment al bijna 6000 keer ondertekend, maar of het echt verschil gaat maken is nog niet duidelijk.

Ook vanuit de Rotterdamse politiek wordt verbaasd gereageerd op het besluit, dat samenhangt met regels die zijn ingevoerd in de coronaperiode. Zo vragen de VVD, D66, Leefbaar Rotterdam en GroenLinks zich af of er niet wat meer “maatwerk” geleverd moet worden en 50Plus wil weten of de pleinbioscoop eigenlijk wel overlast veroorzaakt.

Bekijk hier wat Rotterdammers en twee vrijwilligers van de Pleinbioscoop wat de situatie vinden