Voorbereidingen voor ‘Black Ladies Talk’ mars in volle gang

Aankomende zaterdag is het zover: dan zal organisator Anita Abaisa samen met 250 andere ‘black ladies’, gekleed in het zwart en versierd met een Afrikaanse doek, middels een mars door het centrum van Rotterdam gaan lopen. Dit alles om uit te dragen dat deze dames trots zijn op hun roots.
Anita is de oprichtster van de Facebookpagina Black Ladies Talk. een pagina waarop donkere vrouwen over allerlei onderwerpen kunnen praten. Het was op diezelfde pagina waar een van de deelnemers, Ogenda Adolphin. een oproep plaatste voor een grote groepsfoto met leden van de pagina. Hierin werd ze geïnspireerd door Beyoncé en haar nieuwe videoclip, Formation. In deze clip bespreekt ze de trots van de zwarte vrouw, een thema dat vooral in Amerika zwaar beladen is.

“Ik besloot die oproep te plaatsen en ineens kwamen de reacties overal vandaan. Toen besloot Anita dit op te pikken en hebben we deze mars op touw gezet.”, aldus Ogenda.

Samen met de andere mede-organiserende deelnemers kijken ze allemaal uit naar de mars waar vooral positiviteit het hoofdthema is. “Het gaat niet alleen om het trots zijn op het feit dat je een donkere vrouw bent, maar ook om het woord ‘zwart’ uit de negativiteit te halen en om mensen met elkaar te verbinden.”, aldus Anita.

Dat een dergelijke mars voor het eerst plaatsvindt in Rotterdam is volgens de organisatie niet geheel op toeval berust. “Het is deels praktisch omdat ik en veel anderen hier vandaan komen. Maar daarnaast leent Rotterdam zich hier ook uitstekend voor vanwege haar multiculturele karakter.”

De mars begint zaterdag 5 maart om half elf en zal vanaf Rotterdam Centraal richting de Boompjes trekken. En volgens Anita is alle support welkom: “Alles en iedereen is welkom, ik wil benadrukken dat het geen ‘pro black’ of ‘anti white’ demonstratie is.”