Voormalig dakloze Remo brengt ode aan de Maas op festival Dakloos aan de Kade

Het festival Dakloos aan de Kade vindt tot en met zondag plaats. Met verschillende optredens wordt de aandacht gevestigd op het steeds groter wordende probleem van dak- en thuisloosheid in Rotterdam. Remo was zelf een poos dakloos en speelt zondag met de band The Transformers zijn eigen nummer.

“Het nummer heet ‘Ode aan de Maas’ en het gaat over dat ik daar iedere dag zit. Ook al heb ik nu een huis. Ik kan niet lang thuis zitten. Ik moet echt wel een beetje ruimte om me heen hebben. Daarom zit ik daar iedere dag. Dus dit is echt mijn levenslied”, vertelt Remo op serieuze toon. Met teksten als ‘Want bij de Maas zie ik schepen om mij heen’ en ‘er is altijd wat te zien. Ik zit er samen of alleen’ vertelt hij de luisteraar over de rol die de rivier de Maas in zijn leven speelt.

Hij raakte door verschillende privéomstandigheden dakloos en kwam daarom veel in De Ontmoeting aan de ‘s Gravendijkwal. “De Ontmoeting is een dienstencentrum waar mensen binnen kunnen lopen. Dak- en thuisloze mensen kunnen in het pand douchen, eten en hun kleding wassen. Daarnaast hebben we een plek voor dagbesteding waar mensen liedjes kunnen maken of kunnen schilderen”, vertelt Pauline de Vet. Als muziektherapeut heeft zij Remo ook geholpen met het beoefenen van de instrumenten. “Hij heeft heel veel zichzelf aangeleerd”, zegt ze met trots.

Dat gaat Remo zondag dan ook in praktijk brengen tijdens het festival Dakloos aan de Kade. “Dat vind ik echt geweldig. Ik wil ook meer met muziek gaan doen. Ik zou wel een eigen band willen hebben. Ik ben nu natuurlijk onderdeel van The Transformers”, vertelt hij over de band waarmee hij optreedt. Het is een initiatief van Marije van Rijn. “The Transformers is een collectief waarin we met elkaar de verhalen van de straten van Rotterdam transformeren naar muziek”, zegt zij daarover. Het heeft Remo onder meer op het juiste pad geholpen. “Het gaat nu goed met me. Ik kom nog veel in De Ontmoeting. Ik heb veel sociale contacten opgebouwd. Het gaat goed en dat is het belangrijkste. Ik wil gewoon uit de problemen blijven en positief blijven. Dat is het belangrijkste”, besluit hij.