Vreewijker Jona Baan schrijft eigen boek met voetbalverhalen

Het fluitje van Johan Kanters, El Bollo, Secco en de Tsaar van Lombardijen. Een greep uit een van de 25 voetbalverhalen uit de koker van Jona Baan en zijn ploeggenoten van het eerste elftal van de voormalige voetbalvereniging SV Lombardijen. Het blijft niet bij sterke verhalen in de derde helft, want Baan heeft de verhalen samengebracht in een eigen boek: “De Tsaar van Lombardijen en andere Rotterdamse amateurvoetbalverhalen”.
SV Lombardijen bestaat niet meer, de club is gefuseerd met Maasstad Tediro en DHZ tot FC IJsselmonde, maar het veld ligt er nog wel. Pal naast het nieuwe sportcomplex van de fusieclub. “Dit is wel de plek waar het allemaal is gebeurd, Rabbit Hill”, zegt Baan terwijl we met zijn ploeg over het drassige veld lopen, “de gaten zaten erin en de kuilen liggen erop, de konijnen moesten er voor de training afgeschoten worden, maar we waren hier onverslaanbaar. Hier is ook alles gebeurd”. De oude kantine en het veld worden in de toekomst geruimd, maar voor nu ligt het nostalgische complex er nog.

Deze nostalgische gevoelens en het einde van SV Lombardijen hebben ertoe geleid dat het team verhalen van vroeger is gaan oprakelen. “Ik liet mijn broer elke week een stukje insturen voor de weekbrief”, zegt Benjamin Baan, de broer van Jonathan, “en dan schreef hij iets over een teamgenoot. De reacties waren daar altijd zo goed op dat we er snel achter kwamen dat Jona kon schrijven”. Deze oude weekbrieven en een whatsappgroep met verhalen heeft Jona samengevat in een tekstbestand en is toen gaan schrijven.

Baan heeft het manuscript van De Tsaar van Lombardijen naar een uitgeverij gestuurd. “Eigenlijk min of meer als grap, van we zien wel”, zegt Jona, die eigenlijk nog nooit een boek heeft geschreven, “en een dag later werd ik gewoon gebeld dat ze geïnteresseerd waren”. Baan is geïnspireerd door boeken van Michel van Egmond, die hij zelf graag las en voorlas, van Egmond is onder andere bekend van boeken als Kieft, De Wereld Volgens Gijp, en De Snor van József Kiprich. Nadat de boeken “op” waren is Jona steeds meer van zijn eigen verhalen gaan vertellen en, uiteindelijk, uitschrijven.

Teamgenoot en goede vriend Johan Kanters, bekend van zijn fluitje, heeft het manuscript ook aan Michel van Egmond toegestuurd, met de vraag of hij het zou willen lezen. “Hij heeft gereageerd”, glundert Jonathan, “hij mailde dat hij van het boek had genoten en dat ik vooral door moest gaan met schrijven. Dat is echt een hele grote eer”.

Maar de grootste eer blijft dat het boek er na maanden hard werken echt gaat komen. 17 Maart vindt de boekpresentatie plaats in de kantine van FC IJsselmonde.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat