Waar kun je veilig zwemmen in natuurwater?

Het kwik loopt op en het strandseizoen is nu officieel gestart. Maar waar in Rotterdam kun je veilig de verkoeling zoeken in natuurwater? Want zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar niet zonder risico, waarschuwt de gemeente Rotterdam op haar website.

Op Zwemwater.nl kun je eenvoudig checken welke locaties voldoen aan de normen voor veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Op de website is direct te zien als er een negatief zwemadvies geldt voor een bepaalde locatie, bijvoorbeeld vanwege blauwalg. Hier vind je een kaartje met alle erkende zwemlocaties in Rotterdam (en daarbuiten) en de waterkwaliteit. Je kunt ook bellen met de zwemwatertelefoon 0800- 9036 voor vragen, opmerkingen of klachten over een zwemplek.

Daarnaast is er de Blauwe Vlag, een internationaal kwaliteitskeurmerk voor schone en veilige stranden en jachthavens. Naast schoon zwemwater telt onder andere de aanwezigheid van EHBO, toiletten en afvalbakken mee.

De gemeente Rotterdam waarschuwt ook om vooral niet in rivieren en kanalen te zwemmen: “Zwemmen in rivieren en kanalen en springen van bruggen is erg gevaarlijk vanwege de scheepvaart en de stroming. Er bestaat ook een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, met een boete van 140 euro.

Ondanks dit verbod zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat heeft daarom een speciale website over de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen. Daar staan ook twee confronterende filmpjes die de gevaren laten zien.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat