Studio Stadmaken is terug! Op het Stadmakerscongres van 15 november bundelen Vers Beton en OPEN Rotterdam, wederom, de krachten. Onder leiding van presentator Odair Inocencio worden er twee thema’s in twee talkshows besproken, met verschillende gasten natuurlijk. Wáár kunnen we nog wonen in Rotterdam? En voor wie is de publieke ruimte ingericht?
Waar kunnen we wonen? (Van 13.30 tot 14.15 uur)
De woningnood en bouwopgave zijn groot. In 2030 moeten er bijna een miljoen nieuwe woningen in Nederland staan, waarvan tienduizenden in en rondom Rotterdam. Alleen is de ruimte in Nederland en Rotterdam beperkt. Waar kunnen die woningen er nog staan? Gelukkig zijn er opties: bestaande gebouwen transformeren, de hoogte in bouwen en in buitendijkse gebieden is ook ruimte voor woningen. Wel moet er, zeker in het geval van buitendijks bouwen, rekening worden gehouden met het veranderende klimaat en vooral het stijgende water. En: de behoeften van de gemiddelde Rotterdammer moet bij het bouwen in acht worden genomen – zo’n zestig procent komt namelijk in aanmerking voor een sociale huurwoning.
Wáár moeten die huizen worden gebouwd? Welke rol speelt het stijgende water in de woningbouwopgave? En voor welke doelgroep moet Rotterdam nou eigenlijk bouwen? Dat wordt besproken met journalist Zoë Pinto e Neto (die recent de serie Zoë Zoekt een Huis maakte) en Ted Veldkamp (lector Klimaat en Water aan de Hogeschool Rotterdam).
Voor wie is de publieke buitenruimte? (Van 15.00 tot 15.45 uur)
Vorig jaar werden de bankjes op station Rotterdam Centraal weggehaald. Wanwege overlast door dak- en thuislozen, zei de NS. Het leidde tot boze reacties. Ook in de gemeenteraad, waar een motie werd aangenomen die opriep om de bankjes terug te plaatsen. Uiteindelijk kwamen er stenen poefjes ter vervanging van de bankjes. Want op poefjes kan je niet slapen of voor langere tijd comfortabel zitten – een klassiek voorbeeld van hostile architecture (vijandige architectuur). De publieke buitenruimte in Rotterdam is er geregeld op ingericht om mensen te weren. Niet alleen dak- en thuislozen zijn de dupe van dergelijk beleid. Skaters bijvoorbeeld, hebben last van anti-skate-installaties en Mosquito’s. Of ouderen en mindervaliden, die afhankelijk zijn van rustpunten zoals bankjes wanneer ze de deur uitgaan.
Hoe is de publieke buitenruimte van Rotterdam ingericht? Is Rotterdam een gastvrije stad? En wie worden er uit de publieke buitenruimte geweerd? Dat wordt besproken met Martijn van Leerdam (predikant-directeur bij de Pauluskerk) en Floor van Ditzhuyzen (architect, docent en onderzoeker).
Kom je ook?
Het Stadmakerscongres vindt plaats op 15 november in Theater Zuidplein. Kaartjes zijn 25 euro, studenten mogen gratis naar binnen. Koop hier je tickets.
Kan je er niet bij zijn? De talkshows zijn op een later moment terug te kijken bij Vers Beton en OPEN Rotterdam.
Over Studio Stadmaken
In Studio Stadmaken worden thema’s van het jaarlijkse Stadmakerscongres verbonden aan de actualiteit van de stad. Dit is een onafhankelijke co-productie van OPEN Rotterdam en Vers Beton, mogelijk gemaakt door AIR.