‘Waarom kom je naar onze stad om dit te doen?’ Rotterdammers over rellen

Net als heel veel Rotterdammers die nietsvermoedend door de stad lopen, komen ook Zoë, Vera, Demi, Nick, Bas en Lauren terecht in de rellen op de Coolsingel. Ieder heeft eigen ervaringen overgehouden aan de gebeurtenissen van vrijdagavond. ‘Ze hebben zichzelf letterlijk en figuurlijk in de voet geschoten, niemand gaat je meer serieus nemen.’

Om 20:00 uur fietst Zoë van haar zus terug naar huis, de Coolsingel op, toen er vuurwerk werd afgestoken. “Het werd steeds drukker en ik dacht: ‘Wat gebeurt hier?’. Ik vroeg aan omstanders wat er aan de hand was, waarop een ouder stel uit Hellevoetsluis me over de anti-2G- en anti-vuurwerkverbod demonstratie vertelde.” Op de vraag van Zoë hoe het oudere stel wist van deze demonstratie vertelden ze haar: “Via Telegram.” De sfeer op de Coolsingel vindt Zoë agressief aanvoelen. Zoë: “Het was meteen al grimmig, je had direct door dat de mensen die daar liepen niet alleen maar daar waren om hun stem te laten horen.”

Vuurwerkbom
Op de Coolsingel komt Zoë collega’s Demi en Vera tegen die een avondwandeling maken. Demi: “Ik vond het echt heel heftig. We zagen overal uit sporttassen vuurwerk tevoorschijn komen. Midden in de groep mensen werd er een soort vuurwerkbom aangestoken.” Ook Zoë schrikt van het vuurwerk. Demi: “Toen het werd aangestoken begon iedereen weg te rennen. Wij begrepen niet waarom, maar renden mee. De knal van het vuurwerk was zo hard, dat ik denk dat als we niet mee waren gaan rennen, dan hadden we nu oorsuizen gehad.”

Ook Nick heeft niets in de gaten als hij de deur uitstapt voor een avondwandeling- en fotografeer sessie. “Opeens kwam ik in een drukte terecht waar een hele rare sfeer hing. Pas toen ik appjes kreeg van collega’s begreep ik dat ik in een demonstratie terecht was gekomen”, vertelt hij. Protestborden ziet Nick nauwelijks. “Er hing een hele agressieve sfeer, je merkte dat mensen hierheen waren gekomen om dingen kapot te maken.” Opmerkelijk vond Nick de mensen die rustig voorbij fietsten op straat; “Alsof er niets aan de hand was”.

Op foto’s die Nick die avond maakt zijn de brandende politieauto’s aan de Bulgersteyn te zien. Het terrasmeubilair van Borrelbar Florijn ernaast wordt gebruikt als wapen tegen de politiebussen die geparkeerd staan achter de brandende auto’s.

De tekst gaat door onder de video.

Loeiende sirenes
Om 20:45 uur loopt Lauren naar de Doelen voor een concert. “Het enige wat ons opviel waren de vele sirenes en het geluid van een helikopter. Maar toen bij de Hofpleinfontein alle verkeerslichten op rood stonden en ook niet meer op groen leken te gaan, drong tot ons door dat er iets aan de hand was.”

Demi en Vera besluiten weg te gaan, Zoë steekt de trambaan over en hoort veel “Rotterdam hooligans” geroepen worden. Tussen het knallen van het vuurwerk door hoort ze knallen waarvan ze zeker weet dat het geen vuurwerk was. “Toen ik later hoorde dat er geschoten was door de politie, wist ik dat dat de knallen waren geweest die ik toen heb gehoord.”

Al voor het slotakkoord begint het onrustig te worden in de Grote Zaal van de Doelen. Zo’n 1000 concertbezoekers horen geruchten over het platgelegde treinverkeer en het door politie omsingelde concertgebouw, kort is er binnen een brandgeur te ruiken. Vanaf 21:30 uur rijden er geen treinen van en naar Rotterdam Centraal, meldt de NS.

Treinverkeer stilgelegd
Om 23:00 uur worden concertbezoekers gevraagd om in het gebouw te blijven, op last van de politie. Door de ruiten zien de bezoekers mensen over het Schouwburgplein rennen met ME’ers achter zich aan. Verschillende politie- en ME-busjes rijden er met zwaailichten langs. Als de kust veilig lijkt te zijn, verlaat Lauren het Doelengebouw. “De geur van verbrand plastic hing in heel de stad.”

Bas loopt om 23:45 uur bioscoop Kino uit de West Kruiskade op, waar hij ‘opeens terecht kwam in een halve oorlog’. Tenminste zo leek het volgens Bas. “Er lagen scooters in de fik op de trambaan, groepen gasten waren aan het samenhullen en wegrennen. Ik ben er heel voorzichtig langs gereden.” Als hij langs Centraal Station komt ziet hij dat de deuren gesloten zijn. Een natte vlek voor Jack Bean op het Kruisplein verraadt het gebruiken van de waterkanon die op de weg geparkeerd staat.

Pissig
“Ik merk echt dat het veel impact op me heeft”, vertelt Demi zaterdagochtend. “Vooral het feit dat dit kan. Dat de politie zo laat pas aanwezig was en de relschoppers zo veel ruimte kregen vindt ik heel erg”. Ook bij Vera doen de gebeurtenissen wat met haar: “Ik begrijp dat mensen boos zijn en willen protesteren. Maar waarom moet het dan zo uit de hand lopen? Ik ben er wel verdrietig over eigenlijk.”

Lauren heeft vooral aan het optreden van de ME een dubbel gevoel overgehouden. “Tijdens de Woonopstand was de ME het gevaar voor mij. Nu was het de beschermer die gestrande mensen hielp met routes zoeken om thuis te komen.” Zoë is vooral ‘heel pissig’, vertelt ze. “Veel van de relschoppers waren niet eens Rotterdammers, waarom kom je dan naar onze stad om dit te doen? Hoe durf je? Laat je stem horen op een manier waarop iedereen dit doet, maar niet zo.”