Waarom schaken en hiphop goed samengaan: ‘Het is gewoon allebei classy’

Schaken heeft al lang geen stoffig imago meer; in Rotterdam is schaken hot. Zeker als het gecombineerd wordt met hiphopmuziek. Dat weet ook Stuk Voor Stuk, de organisatie die een tweede hiphop-schaaktoernooi organiseert in de stad.  

In maart van dit jaar organiseerde Ilias Fettouhi (Stuk voor Stuk) de eerste editie van het hiphop- en schaakevent. Toen in Bibliotheek Rotterdam, nu voor de tweede editie, is het Stadspodium bij de Laurenskerk de locatie om je tegenstander schaakmat te zetten. Maar waarom deze combinatie? “Het heeft dezelfde facetten. Creatief zijn binnen muziek en hiphop is ook belangrijk binnen het schaken… Het is gewoon classy. Dat past bij hiphop”, vertelt Ilias. 

Deze editie kan er, naast recreatief en snelschaken, ook gespeeld worden tegen grootmeester Twan Burg. Tijdens een simultaan spel, onder begeleiding van hiphop beats verzorgd door DJ Sad Girl Riri, testen verschillende Rotterdammers hun schaakskills. Het publiek is divers en dat is precies wat Ilias wil. “Heel veel jongeren zitten tegenover mensen die ze alledaags niet zouden spreken… Je ziet dat er twee type mensen op af komen en die samenkomst is geweldig.”