Waarom sluiten zoveel slagers hun deuren in Rotterdam?

Naar de kruidenier, bakker en slager is niet meer zo gewoon. De meeste mensen doen hun boodschappen bij de supermarkt. Dat is te merken, want de slager begint uit het straatbeeld te verdwijnen. Een uitzondering is Slagerij Schell die al sinds 1796 op de West-Kruiskade zit.
Slagerij D.M.C. de Bruijn aan de Bergweg in Noord heeft afgelopen weekend de deuren gesloten. Er zijn verschillende redenen voor de sluiting volgens eigenaar Patrick Hulspas: ‘‘Vaste klanten zijn verhuisd en het is moeilijk om een nieuw publiek aan te boren. Het is in de buurt moeilijk parkeren, waardoor klanten van buitenaf niet snel naar de slagerij komen’.’ In juni ging slagerij Haak uit Crooswijk ook dicht. “Mijn ouders gaan met pensioen en ik zie geen toekomst voor de winkel in deze veranderende wijk”, vertelde Sander Haak aan OPEN Rotterdam in april 2018.

Slagerij Schell lijkt een uitzondering. Eigenaar Freek Schell heeft wel een idee waarom zijn slagerij het wel overleeft: “We luisteren goed naar onze klant en we leveren een mooi stukje vlees voor een redelijke prijs. Je moet denk ik ook ondernemer zijn en goed kijken wat de omgeving doet”. Slagerij Schell bestaat al sinds 1796 en in de jaren is de West-Kruiskade veranderd in een multiculturele straat. Daar is de slagerij op ingesprongen met het assortiment: “Dat heeft zijn vruchten afgeworpen en mensen waarderen dat ook heel erg. We hebben ook ons personeel aangepast zodat ze ook de taal kunnen spreken van onze klanten”.

Het afnemen van het aantal slagers is niet alleen een trend in Rotterdam. Volgens het CBS is het aantal slagers in Nederland in 10 jaar tijd met bijna 19% afgenomen.

Freek heeft het idee dat mensen niet meer weten wat lekker eten is: “Dan kom je wel eens in de supermarkt en dan hebben ze zo’n kipfilet met zo’n maandverbandje eronder. Dan heb je gewoon geen trek meer. Daar moet een slager zich echt op richten: niet hetzelfde doen als de supermarkt. Geloof in je eigen kracht, in je eigen verhaal en dat kun je vertellen aan de consument”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter