Wie in Rotterdam hulp zoekt voor een eetstoornis, moet gemiddeld 31 weken wachten. Dat is meer dan twee keer zo lang als de afgesproken maximale wachttijd van 14 weken. Alleen in Zuid-Oost-Brabant is de wachttijd nog langer.
De cijfers komen van Vektis en zijn gedeeld door Pointer, het onderzoeksplatform van KRO-NCRV. Daaruit blijkt dat de wachttijden al zes jaar op rij stijgen. In 2024 moesten patiënten landelijk gemiddeld 21 weken wachten op hulp.
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de vraag naar psychische hulp sneller groeit dan het aantal behandelaars. Er wordt gewerkt aan oplossingen, zoals betere samenwerking met gemeenten en ondersteuning buiten de ggz.
Eetstoornissen zijn er in veel vormen, en blijven vaak onzichtbaar. In onze eigen serie Chicks On Screen spraken Marissa en Dilara eerder al met Sarah, die kampt met een afkeer van eten. Ze namen ook een kijkje in het JIJ-Huis in Kralingen: een huiskamer voor mensen met een eetprobleem, waar je gewoon even terechtkunt voor een praatje of wat steun.
Ook ander Rotterdamse instellingen als ISA Power en Youz bieden begeleiding, maar lopen zelf ook tegen wachttijden aan. Hoe de gemeente van plan is om de wachttijden te verkorten, is nog niet bekend.