Wandelen onder de lampjes van Pernis

Twee avonden per jaar kunnen mensen onder de bezielende leiding van een gids de lampjes van Pernis aanschouwen. Waar er overdag een grauw decor van containers en depots is te zien, verandert dit ‘s avonds in een ware lichtshow.

De initiator van de tour is Arjen Draisma, die zelf ver van Pernis vandaan woont, maar vanwege zijn werk wel veelvuldig het gebied in en uitreed: ”En dan zie je altijd al die lampjes overal schitteren, dat maakt nog altijd veel indruk op me en zodoende ben ik mij erin gaan verdiepen en heb ik besloten deze tours te geven”.

Twee keer per jaar – beide malen in september – geeft Draisma deze tours voor eenieder die graag meer wil weten over Pernis en die tegelijkertijd van een mooi uitzicht wil genieten: “Rond deze tijd van het jaar gaat de zon op tijd onder en is het vaak niet té koud. En zoals je ziet hebben we vandaag genoeg animo”.

Ja, want waar een week eerder onder slechte weersomstandigheden een handjevol mensen de reis naar het metrostation Pernis had gemaakt, liepen er nu een kleine 30 man mee. “Dat zijn mensen uit Rotterdam, maar soms ook mensen wiens roots hier liggen en die graag meer willen weten”, aldus Bas Ruiseveld de Winter, die over de oudheidskamer van Pernis gaat en Arjen tijdens de tour assisteert.

Tijdens de vijf kilometer lange tour gaan de bezoekers langs het industriële gedeelte van Pernis en eindigen ze in de dorpskern, en vrijwel iedereen is onder de indruk van de vele lampjes: “Het is verrassend hoe je ineens vanuit zo’n omgeving in een dorp terecht komt, en als Rotterdammer leer je zo toch iets beter je eigen stad kennen.”, aldus een bezoeker, terwijl een geboren Pernissenaar toevoegt: “Ik ben hier al 30 jaar weg, en om dan toch verhalen te horen die je vroeger niet kende is dan heel mooi”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat