Warhammerfans komen bij elkaar in clubhuis

Perry onder de Linden begon zo’n elf jaar geleden met Warhammer. Dat is een strategisch spel waarbij fantasy gevecht modellen het tegen elkaar opnemen. Een dure hobby, want hij heeft er al tegen de duizend euro aan uitgegeven. Om de week komt hij op zondag samen met vrienden bij de club The White scars.

“Op de club komen we samen voor de gezelligheid”, begint Perry onder de Linden. Op de vraag of er dan ook oorlog gevoerd wordt is hij duidelijk: “Verf, bloed en verderf.” Belangrijk aspect aan Warhammer is het verven van de gevechtsmodellen. “Ik begon in eerste instantie met het verzamelen van modellen. De creativiteit die je daarin kunt stoppen, sprak mij aan. Het gaat ook om een stukje waardering, van elkaar: als je ziet hoe mooi sommige modelletjes worden geschilderd.”

De club heeft zo’n 150 leden, maar die zijn niet allemaal even actief bij The White Scars. Een tiental Warhammer fans spelen het spel. “Ik vind er ook rust in”, legt een van hen uit. “Ik vind het bordspelletje gewoon leuk”, zegt een ander. Toch kampt de wereld van Warhammer ook een beetje met een negatiever imago, maar dat deert de gemiddelde fan van The White Scars niet zo. “De mensen die dit spelen kun je aanmerken als nerd, maar als je op de club om je heen kijkt, zie je ook: iedereen is anders.”