Warm Rotterdam wint prijs en investeert in keurmerk Warm Incasseren

Warm Rotterdam wint de Helffer Kootkar prijs 2022. De jonge organisatie krijgt hiermee, naast de eer, ook 75.000 euro. Dit geld komt de Stichting goed van pas in de strijd tegen armoede. Een deel hiervan zal gebruikt worden om het Keurmerk Warm Incasseren verder te ontwikkelen.

Arm Rotterdam
Steeds meer Rotterdammers worden geconfronteerd met armoede; 18,5 % van de Rotterdammers leeft onder de armoede grens. Dit is bijna 2x zoveel als het landelijk gemiddelde. We spreken dan over ruim 87.000 Rotterdammers. Ook groeit een op de zeven Rotterdamse kinderen op in een arm gezin. Rotterdam is hierdoor de armste stad van Nederland.

Warm Rotterdam werkt op verschillende niveau’s aan de preventie en bestrijding van de armoede in de stad. Dit gebeurt door ervaringsdeskundigen in te zetten en te motiveren hun verhalen te delen. Zo kan iedere Rotterdammer zich aanmelden voor het Warm spreekuur en in gesprek gaan met een ervaringsdeskundige. Tijdens dit gesprek kun je vragen waar de ervaringsdeskundigen tegenaan lopen maar ook hoe je zelf het beste kunt helpen.

Daarnaast verzorgt Warm op Hogescholen colleges met de studenten en er worden door de stad heen filmavonden georganiseerd waarbij de thema’s armoede en schulden centraal staan. Ze probeert de organisatie een grote groep Rotterdammers te bereiken en groeit de bewustwording rondom de situatie. Annemarieke van Egeraat, directeur Warm Rotterdam, roept de Rotterdammers ook op om bewust rond te blijven kijken in hun eigen omgeving; zo kunnen we allemaal wat doen: “Let bijvoorbeeld op je buren, of ga het gesprek aan wanneer je ziet dat een kindje op het schoolplein geen dikke winterjas aan heeft in de kou”.

De prijs
De Helffer Kootkar prijs wordt sinds 1980 jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds om erkenning te geven aan initiatieven die sociaal burgerschap stimuleren. De jury kende de prijs toe aan Warm Rotterdam omdat ze onder de indruk zijn van wat de organisatie in korte tijd heeft gerealiseerd in hun strijd tegen armoede en schulden. De jury noemt ze ‘sterk in het verbinden van verschillende en juiste spelers op lokaal niveau’. Met de prijs wordt Warm Rotterdam verder gestimuleerd om deze effectieve aanpak voort te zetten.

Van Egeraat zegt over het ontvangen van de prijs: “Het is een geweldige erkenning omdat in het juryrapport echt naar buiten komt dat we onderscheidend zijn. We hebben contact met politici, bestuurders en beleidsmakers en roepen alle Rotterdammers op zich meer bewust te zijn van armoede”. Door de bewustwording te vergroten hoopt Van Egeraat ook dat er meer ervaringsdeskundigen aansluiten en dat iedereen zich meer mengt in de huidige situatie: “Pak je rol en ga wat doen!”

De 75.000 euro zal Warm Rotterdam gebruiken om het Keurmerk Warm Incasseren verder te ontwikkelen en de netwerken van ervaringsdeskundigen te versterken.