Series van OPEN Rotterdam/
Wat Draag Je Mee?

In de serie ‘Wat Draag Je Mee?’ gaan we in gesprek met Rotterdammers die op verschillende manieren verbonden zijn met het koloniale en slavernijverleden. Hoe werkt deze geschiedenis door in het heden? Welke uitdagingen moeten zij overbruggen in hun dagelijks leven? En wat geven zij door aan de toekomst? In andere woorden: Wat dragen zij mee? In vier afleveringen horen wij hun verhalen. Onderwerpen zijn ondernemerschap, het overdragen van gedeelde geschiedenis en cultuur en intergenerationeel trauma.

Wat laat je achter?

De Nederlandse koloniale geschiedenis eindigde niet in 1873. Trauma’s en verdriet gingen van generatie op generatie. Hoe ga je om met de pijn van je voorouders? Wat is een intergenerationeel trauma? En hoe doorbreek je patronen die je achter je wilt laten? In deze aflevering volgen we Natascha, die samen met welzijnsorganisatie Diaspora Wellhouse aan haar helingsproces werkt. Psycholoog Eneida Delgado vertelt over intergenerationeel trauma.

Wat draag je uit?

Welke inspiratie haal je uit de verhalen, ritmes en kledingstukken van je voorouders? En welke ritmes geef je door aan de volgende generatie? De aflevering Wat draag je uit? draait om het overdragen van cultuur. Centraal staan muzikant Gabriela Pimentel, die samen met haar broers en vader een passie voor muziek deelt, en danser Nyanga Weder, die met kleding en beweging het erfgoed van de Marrons levend houdt.

Wat geef je mee?

Iets willen weten, een directe vraag stellen en een antwoord krijgen: zo simpel lijkt het vaak. Toch ontdekte presentator Jet Sol tijdens haar tweede reis naar Indonesië dat dit niet altijd zo werkt. Ze ging op zoek naar haar wortels en wilde meer leren over het land dat haar vader in de jaren ’50 met zijn familie moest verlaten. “Dat betekende voor mij dat ik heel veel vragen ging stellen aan de mensen daar, maar ook aan de familie. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.”

Wat bouw je op?

Toen ondernemer Jamie Schaduw in 2017 ging stage lopen op Ambon, besefte hij dat hij de taal – die van zijn vader – helemaal niet goed sprak. Nederlands – de taal van zijn moeder – was altijd de norm geweest. Dat besef leidde uiteindelijk tot de oprichting van Totaal Moluks, een platform voor Molukse taal en cultuur. “Het ontbrekende puzzelstukje is taal, omdat dat alles verbindt.”

Wat laat je achter?…

Wat draag je uit? …

Wat geef je mee?…

Wat bouw je op?…