Wat eten Rotterdammers met Kerst?

Het programma ‘Zondag met Lubach’ van de VPRO maakte ze zich sterk voor het minder eten van vlees onder de noemer #teammindervlees. Met de kerst is dat een lastige opgave voor veel Rotterdammers. Toch is het ook niet onmogelijk om vegetarisch kerstfeest te vieren.

“Ik ben van teamgroente”, stelt een man in Gimsel, een biologische supermarkt in Rotterdam. “Ik ook. Ik vier een vegetarische kerst”, vertelt een vrouw, terwijl ze haar groenten uitkiest. Het is goed te doen, volgens Roos Saat, de directrice van de supermarkt. Ze ziet ook een trend ontstaan. “Ik denk dat een plantaardige kerst tegenwoordig heel hip en happening is. Er vindt wel een verschuiving plaats. Enerzijds grijpen veel mensen naar tradities, anderzijds ziet men in dat het een stuk duurzamer kan.”

Die vlieger lijkt in eerste instantie niet op te gaan, zodra je bij Wildhandel Treuren binnen stapt. Het is er druk, maar mensen wachten geduldig op hun beurt. “Wat ik ga eten? Reepeper. Dat is wild”, vertelt een wachtende vrouw. Weer een ander gaat reerug eten. “Reerug, ken je dat niet? Dat is de rug van een ree. En dat is erg lekker.” Rob Treuren, eigenaar van de wildhandel, werkt zich bijna suf zo voor de feestdagen. “De kerstperiode is voor ons de drukste periode. De meeste mensen komen voor kalkoen.”