Wat is het best verkochte Sinterklaas speelgoed van Rotterdam?

De decembermaand is voor een speelgoedwinkel de drukste tijd van het jaar. Voor Liesbet Vayssier, de eigenaar van speelgoedwinkel Carrabas aan de Jonker Fransstraat, betekent dat in deze periode zeven dagen per week 12 uur per dag keihard werken. De drukte begint al in november. Vanaf de intocht van Sinterklaas tot eerste kerstdag op 25 december is het druk. In het weekeinde na pakjesavond worden er nog steeds Sinterklaas cadeautjes ingepakt.
“We staan al voor kerst in te pakken, maar ook nog voor mensen die een verlate Sinterklaas vieren en ondertussen voor de verjaardagen”, vertelt Liesbet. Sinterklaas doet het bij Carrabas nog steeds beter dan kerst. Tenminste dat is voorlopig de voorspelling. Het best verkochte Sinterklaas speelgoed bij Carrabas zijn dit jaar de Smartgames. Dat zijn denkpuzzels voor kinderen en volwassenen.

Bij kinderboekenwinkel de Kleine Kapitein aan de Botersloot verkocht de ‘Super Grote Vloerpuzzel van Rotterdam’ van Rotterdamse tekenaar en animator Ckoe dit jaar het beste. Daniel Albering is de eigenaar van de kinderboekenwinkel die ook speelgoed verkoopt. Of de directeur, zoals hij de kinderen die zijn winkel wel eens bezoeken wijsmaakt. “Dan vragen ze aan me of al die boeken echt van mij zijn en of ik hier in de winkel ook mag blijven slapen als ik dat wil. Soms doe ik dat ook wel bijna in deze tijd, zo ongelofelijk druk is het”, aldus Daniel. 
In de boekenwinkel begint de drukte eigenlijk al begin oktober tijdens de start van de kinderboekenweek. Daniel ziet zijn zaak elk jaar groeien, ook de Sinterklaasverkopen waren dit jaar weer meer dan vorig jaar. Toch worden er naast Sinterklaascadeautjes ook steeds meer kerstcadeautjes verkocht. “Het zou zomaar kunnen dat er dit jaar voor het eerst meer voor de kerst wordt verkocht dan voor Sinterklaas”, aldus Daniel.

Het is voor kleine speelgoedwinkels zoals Hunnie in Hilligersberg onmogelijk om te concurreren met de grote speelgoedketens en webwinkels. Toch is er ook in de speelgoedwinkel van eigenaar Inger van Leeuwen dit jaar weer meer Sinterklaasspeelgoed dan vorig jaar. “Zodra het Sinterklaasjournaal begint dan begint het druk te worden”, vertelt Inger. Ze merkt toch ook een kleine verandering te opzichte van kerst. “Het lijkt alsof Sinterklaas ieder jaar iets minder groot en kerst steeds groter gevierd wordt. Tijdens de Sinterklaasinkopen worden er nu ook alvast inkopen gedaan voor kerst.”

Bij Hunnie deed de GraviTrax, een moderne knikkerbaan, het dit jaar het beste als Sinterklaasspeelgoed. Inger vindt het runnen van een speelgoedwinkel nog steeds leuk. “Juist de concurrentie met de grote speelgoedketens maakt het leuk. Je blijft op zoek naar speelgoed dat in de grote winkels niet te krijgen is. Speelgoed waarbij kinderen nog hun eigen fantasie moeten gebruiken.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat