Wat moet je als vluchteling met een blauwe brief?!

Belastingaangiften, brieven van de zorgverzekeraar of een boete. Al dat soort dingen worden in het Nederlands afgehandeld. Maar wat als je nou net uit een asielzoekerscentrum komt en een huurhuis hebt gekregen? De kans dat je dan al vloeiend Nederlands kan is natuurlijk niet zo groot. 

Vluchtelingenopvang Ommoord-Zevenkamp (VOZ) helpt nieuwkomers in deze wijken een handje op weg. Elke woensdagochtend wordt er een inloopspreekuur georganiseerd in kerkelijk centrum de Open Hof aan de Hesseplaats in Ommoord. 
Alle mensen van de VOZ doen dit vrijwillig. Bij die vrijwilligers zitten mensen die langere tijd geleden gevlucht zijn en inmiddels al jaren in Nederland wonen. Zíj beheersen onze taal al en kunnen dus tolken tussen de blauwe brieven van de belastingdienst, post van de zorgverzekering of een boete en de nieuwkomers. 

David Isakhani vluchtte meer dan twintig jaar geleden uit Iran en is inmiddels helemaal ingeburgerd tot ras-echte Rotterdammer. Om zo ver te komen moest hij behoorlijk wat hobbels over. Op de vraag wie hém in die tijd hielp kon hij kort zijn: “eigenlijk niemand”. Dat geeft hem weer een extra drive om onze nieuwe stadsgenoten te helpen.