Wat nou Oudjes!

Ze rijden nog auto, sporten op hoog niveau, hebben een druk sociaal leven en komen tijd tekort voor hun vele interesses. In de serie Wat nou Oudjes! richten we de schijnwerpers op zeer krasse, oude Rotterdammers die nog volop in het leven staan. Geen 55-plussers, want dat is tegenwoordig niet oud meer, maar vooral 90-plussers die laten zien dat oud worden ook leuk kan zijn. Zolang je maar in beweging blijft, interesses hebt en onder de mensen blijft komen. Want dat is de boodschap van allemaal.

Kleurrijk gezelschap
In de serie zien we bijzondere, oude Rotterdammers uit diverse culturen. Mensen met uiteenlopende interesses en hobby’s. In de Chinese kerk op Katendrecht ontmoeten we dansende ouderen, onder wie de 92-jarige Fung Ping Chan. In een activiteitencentrum in Feijenoord komen elke woensdag Antillianen bijeen om samen te eten en domino te spelen, terwijl Caribische muziek uit de speakers galmt. De Surinaamse Julia Wiebers-Karper ontvangt ons thuis in Hillegersberg, waar het een komen en gaan is van kinderen en kleinkinderen. Voor de alleenstaande, 93-jarige Piet Lukaart zijn het vooral de vele interesses die hem bij de tijd houden. Hij leeft in een huis bomvol boeken, dvd’s, computers en drie tv’s. “Ik kan naar meerdere programma’s tegelijk kijken hoor! Op het ene scherm zie ik sport en zet ik het geluid uit, op het andere scherm kijk ik naar een documentaire, en met mijn derde tv kan ik opnemen”, aldus een kranige Piet die de toestellen vanaf zijn stoel met een stok bedient.

Activiteiten
Badminton in Ommoord, dansen op moderne muziek in Overschie, een opfriscursus rijvaardigheid vanaf het Feyenoord Stadion, of zumba voor Kaapverdianen in Spangen. Het is een kleine greep uit de activiteitenkalender voor ouderen in Rotterdam. In Wat nou Oudjes! reizen we door de hele stad en vinden we in elke wijk wel een buurthuis of vereniging waar ouderen samenkomen. Vaak zijn het verborgen locaties die aan de buitenkant niet opvallen, maar eenmaal binnen bruist het er. Een deelneemster van de danscursus ‘Time to Dance’ in Overschie vertelt: “Ik kijk elke week weer uit naar deze danslessen, als ik de les verlaat kan ik er weer een week tegenaan, alsof ik een pil geslikt heb.”

Steeds meer 100-plussers
Nederlanders, en dus ook Rotterdammers, worden steeds ouder. De helft van de kinderen die nu geboren worden heeft goede kans 100-plus te worden. En deze groeiende groep ouderen wordt in metaal en fysiek opzicht ook beter oud. In elke aflevering vertelt geriater Francesco Mattace Raso van het Erasmus MC over de ouder wordende mens. Ook geeft hij tips voor een gelukkige en gezonde oude dag.

Wat nou Oudjes! is een vrolijk programma dat niet alleen voor ouderen interessant is, maar ook voor jongeren die hopen net zo vitaal oud te worden als de hoofdpersonen in deze serie. Een serie over oudere Rotterdammers die ondanks het feit dat ze ouder dan 80 zijn nog zeer actief deelnemen aan het sociale leven.

Programma-informatie

Aflevering 1:
In aflevering 1 ontmoeten we de 93-jarige Piet Lukaart. Een man die opvalt door zijn vele interesses en sterke gestel. Vroeger was hij timmerman en gymleraar, tegenwoordig fiets hij nog wekelijks naar de markt voor zijn groenten en fruit. Hij eet gezond en stoomt zijn groenten nog. Daarnaast houdt Piet van televisie kijken, hij heeft er drie, lezen en tuinieren. Zijn tuin staat vol bloemen; zijn woning vol boeken, dvd’s, computers, apparatuur, en tv’s dus. Piet geniet van de spullen om hem heen: “Ze hebben hier al een paar keer opgeruimd hoor, het was nog veel erger. Maar hier voel ik me prettig tussen. Het was niet mijn bedoeling dat ik in een lege bejaardenwoning ga zitten!”

Na een dag op pad met Piet, gaan we dansen met oudere dames in wijkgebouw Plein 13, in Overschie. De lessen zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen. De muziek is modern, de danspasjes niet ingewikkeld maar iedereen beweegt en alle ledematen doen mee. “Ik vind dit zo heerlijk, ik leef hier enorm van op. Voor mij zijn deze lessen een feest waar ik wekelijks naartoe leef”, aldus een stralende deelneemster na de les.
Tot slot vertelt Francesco Mattace Raso, hoofd van de afdeling geriatrie van het Erasmus MC, waarom we steeds ouder worden en waar volgens hem de grens ligt.


 
Aflevering 2:
In aflevering 2 zien we hoe het drukke familieleven van de 83-jarige Surinaamse Julia Wiebers-Karper de gemoederen jong houdt. Julia woont al meer dan veertig jaar in Nederland, heeft 8 kinderen en een heleboel kleinkinderen. In haar woning in Hillegersberg komt de familie vaak bij elkaar, om te kletsen, te eten, en tussendoor wordt er ook nog gedanst. “Ik hou van kinderen, ik ben gek op ze, en als ze allemaal hier zijn dan geeft me dat zoveel energie. Nee, ik ben nooit eenzaam hoor”, vertelt ze in haar huis vol familie. Ook gaan we met haar naar de West-Kruiskade, de straat waar ze bijna iedereen kent en niemand voorbijloopt zonder praatje en omhelzing.

Na Hillegersberg laten we ons verrassen in sporthal WION in Ommoord. Hier komen elke week ouderen bij elkaar om op hoog niveau te badmintonnen. De oudste deelneemster is 92 jaar en ziet er blakend uit, volgens haar komt het door het sporten: “Ik heb mijn hele leven gesport, ik kan niet zonder, ik denk dat ik daarom zo goed oud word.”

Tot slot vertelt Francesco Mattace Raso, hoofd van de afdeling geriatrie van het Erasmus MC, over verschillen tussen ouderen uit westerse- en niet-westerse culturen.


 
Aflevering 3:
In aflevering 3 hebben we een bijzondere ontmoeting met de 91-jarige Jan Voorwinden uit Alexanderpolder. Op hoge leeftijd ontdekte hij dat hij gek is op dansen, maar dan vooral op zijn gevoel. Hij doet het meerdere keren per week: thuis, in een buurthuis, en op jamsessies en festivals. Jan is zo langzamerhand een fenomeen in de stad. We treffen hem op het festival Werelds Delfshaven, waar hij speciaal voor de dansbare muziek naartoe gaat. “Ik vind het heerlijk om op muziek te bewegen, ik rommel maar wat aan, laat me leiden door de muziek. Het kan me niet schelen wat anderen ervan vinden! Stel je voor dat ik me daar op mijn leeftijd nog zorgen over moet maken!”, aldus Jan.

Daarna reizen we af naar activiteitencentrum De Steenplaat in Feijenoord. Elke woensdag komen hier Caribische ouderen uit heel Rotterdam samen om te eten, domino te spelen en te luisteren naar tropische muziek. Wie hier binnenkomt, waant zich even ver weg van Rotterdam-Zuid. “Ja, we praten ook over vroeger en over het leven op de Antillen. Hoe ouder we worden, hoe meer heimwee we krijgen”, zegt een bezoekster in folkloristische kleding.

Van geriater Francesco Mattace Raso, horen we of mannen en vrouwen ook verschillend oud worden.


 
Aflevering 4:
In aflevering 4 duiken we in de Chinese gemeenschap. We ontmoeten de 92-jarige Fung Ping Chan, haar agenda blijkt overvol. Twee keer per week bezoekt ze de Chinese kerk op Katendrecht. Elke woensdag wordt daar gegeten, gezongen en gedanst op christelijke liedjes, op zondag is er een dienst. Voor haar favoriete eten loopt Fung Ping naar de toko’s aan de West-Kruiskade. Daarnaast speelt ze graag rummikub en skypt ze met haar kinderen. Fung Ping Chan kwam in 1981 met haar zoon uit Hongkong naar Nederland, tegenwoordig woont ze in een wooncomplex voor Chinese ouderen in het centrum van Rotterdam.

Na de Chinese klanken in Katendrecht, geven we gas op de parkeerplaats bij stadion De Kuip voor een opfriscursus rijvaardigheid, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. Oudere automobilisten kunnen hier hun rijvaardigheid kritisch laten beoordelen door een instructeur, hun theoriekennis bijspijkeren en hun reactievermogen en ogen laten keuren. Het animo is groot, er zijn meer dan 80 deelnemers. Niemand gaat weg met het advies de auto voortaan te laten staan.

Geriater Francesco Mattace Raso van het Erasmus MC vertelt ons over de maatschappelijke gevolgen van het groeiend aantal ouderen voor de samenleving.


 
Aflevering 5:
In de laatste aflevering van Wat nou Oudjes! gaan we met de 90-jarige Miek van Velzen naar het Wereldmuseum en Diergaarde Blijdorp. Miek houdt van cultuur en bezoekt nog vaak musea. Ook in Diergaarde Blijdorp is ze regelmatig te vinden. Ze woont er tegenover, in de RVS-flat. Ruim vijftig jaar geleden ging ze er wonen. Ze werkte toen als directiesecretaresse voor een scheepvaartkantoor. De galerijflat werd speciaal gebouwd voor jonge, werkende vrouwen. Miek ging er nooit meer weg.

Een eindje verderop, in Spangen, treffen we een groep Kaapverdianen. Elke vrijdag komen ze samen in de Huiskamer van Spangen, voor hun eigen ‘Cantinho de Amizade’. Oudere Kaapverdianen spelen hier toneel, doen Zumba op Kaapverdische muziek, of komen voor lekker eten en een spelletje kaart.

Aan het eind van deze serie geeft onze vaste deskundige, het hoofd van de afdeling geriatrie van het Erasmus MC, tips voor een gelukkige en gezonde oude dag: “Maar ik verklap niet alles hoor, anders heb ik geen werk meer!’’, lacht Francesco Mattace Raso.


 
Vanaf 10 september iedere donderdag vanaf 18.30 uur (herhaling elk uur). 
Te zien op: OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36 KPN 636) en OPEN Rotterdam Digitaal (website, facebook, twitter).