Wat vinden mensen uit Rotterdam-Zuid van 10 jaar Nationaal Programma Rotterdam Zuid

Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) bestaat nu tien jaar. Het is een programma van het Rijk, de gemeente Rotterdam en de woningcorporaties en er is ondertussen meer dan een miljard euro in geïnvesteerd. Maar kennen Rotterdammers het programma en merken ze vooruitgang in hun eigen wijk?

Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) ging in 2013 onder voorzitterschap van burgemeester Aboutaleb van start en heeft een looptijd van 20 jaar. NPRZ presenteerde maandag een tussentijds rapport met daarin de resultaten van het programma. Het verbeteringsplan loopt iets achter. Het doel was om een kwart van de einddoelen te behalen, maar dit is niet gelukt.

De werkloosheid in Rotterdam-Zuid is nog altijd veel hoger dan elders. Zo’n 40 procent van de Rotterdamse bijstandsbestand woont in Rotterdam Zuid, terwijl het doel was om dat onder de 37,9 procent te krijgen.

Eén van de nieuwere initiatieven van het NPRZ is om de komende twee jaar duizend huizen op te kopen van particuliere eigenaren. Het doel is om deze huizen door te verkopen aan woningcorporaties die ze zullen opknappen of slopen en er nieuwbouw voor in de plaats zetten. Ook komt een extra programmaonderdeel dat moet voorkomen dat criminelen kinderen ronselen.

Wij vragen Rotterdammers op Zuid wat zij merken van het NPRZ en of zij de vooruitgang zien. Een man uit de Rotterdamse wijk Bloemhof vindt dat de overheid zich meer zou moeten laten zien in de wijk: “Ik merk niet dat de overheid actie onderneemt. Het is de overheid en ze zijn voor het volk. Ze zouden zich meer moeten laten zien.”