Wat willen Rotterdammers in het oude Hudson’s Bay pand zien?

Al sinds de jaren vijftig is de Beursgallery niet meer weg te denken van het Beursplein. Eerst bijna zeventig jaar lang als V&D-pand, de laatste jaren als warenhuis Hudson’s Bay en kledingwinkel Topshop. Na tweeënhalf jaar ging de Nederlandse tak van Hudson’s Bay echter failliet, dus nu staat het gebouw leeg. Wat willen Rotterdammers het liefst zien in dit ruime pand?

Eind 2019 gingen alle Hudson’s Bay filialen in Nederland dicht na een flinke uitverkoop. In september werd bekend dat de keten zou sluiten in Nederland. Op 31 december is de Nederlandse tak van het bedrijf officieel failliet verklaard. In november is het pand verkocht aan het Oostenrijkse bedrijf Signa. Deze organisatie is onder andere verantwoordelijk voor de warenhuizen KaDeWe, Karstadt, en restaurantketen Eataly. Wat Signa van plan is met de Beursgallery is nog niet bekend, dus wij zijn benieuwd wat Rotterdammers nog missen in de binnenstad.

De Rotterdammers zitten vol ideeën. “Een IKEA, dan hoef je tenminste niet helemaal naar Barendrecht. Of een Japans warenhuis”, legt een jonge voorbijganger uit. “Iets unieks en internationaals, wat er in Nederland nog niet is.” Een jonge student heeft een heel ander idee. “Een uitgaansgelegenheid! Met op elke verdieping iets anders. Beneden een restaurant, daarboven een lounge. Zoiets heb je nog niet.”
De Hudson’s Bay wordt door de Rotterdammers niet gemist. “Het was eigenlijk een soort Bijenkorf”, zegt een vrouw die net pauze had van haar werk. Een andere voorbijganger beaamt dat. “Waarom zou je naar de Hudson’s Bay gaan, als de Bijenkorf er is?” Anderen vertellen ons dat ze de V&D gewoon missen. “Ik wil de V&D gewoon terug. Ik was er zo aan gewend.” “Ik kocht er altijd m’n schoolspullen toen ik nog op de middelbare zat.”

De tweede V&D van Nederland opende in 1892 aan de Binnenweg in Rotterdam. Dit filiaal overleefde de oorlog niet, het warenhuis werd verwoest tijdens het bombardement. Na de oorlog, in de jaren vijftig, is de Beursgallery gebouwd als nieuwe huisvesting voor het warenhuis. In de jaren negentig is dit pand flink verbouwd, tot de Beursgallery die we nu allemaal kennen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat