Wateroverlast in Rotterdam: “Zorg voor meer groen in de openbare ruimtes”

De afgelopen dagen heeft het flink geregend en daardoor is te zien dat de fietspaden in Rotterdam verkeren in slechte staat. Op de Rochussenstraat en de kruising bij het Eendrachtsplein liepen de straten vol met water en dat maakt het lastig om te verplaatsen voor mensen met kinderwagens, rolstoelen en rollators. Verslaggever Luke plaatste een REEL op Instagram en daar reageerden Rotterdammers veel op!

De tekst gaat verder onder de video:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

Het regenwater op straat wordt veroorzaakt, omdat het riool het water niet weg kan voeren of omdat de ondergrond het niet kan opnemen. In de reacties op Instagram laten Rotterdammers weten dit te zien als gevolg van de klimaatverandering: “Het is vervelend, maar regenoverlast is onderdeel van het rioolstelsel. Als dit niet zou gebeuren stromen er meer woningen en panden onder of komen wegen onder water te staan waardoor de hulpdiensten niet door de stad kunnen komen. Dat is nog gevaarlijker. Allemaal het gevolg van klimaatverandering.” Volgens Peter van Druten van Stadsbeheer Rotterdam zorgt de slappe ondergrond in op de wegen en fietspaden voor dat ongelijkmatige zetting optreedt: “De regen stroomt door de slappe ondergrond niet netjes naar de kolken of de berm, maar blijft op de verharding liggen. In natte perioden, maar ook in de winter verdampen deze plassen minder snel en worden ze soms groter en hinderlijk. Als dit een veelvuldig en terugkerend probleem is, dan leidt dat tot gevaarlijke situaties.”

De oplossing is volgens de reacties van Rotterdammers op sociale media om de straten opnieuw te betegelen, de afvoerputten schoon te maken en meer groen te plaatsen op de plekken waar nodig. Maar ook meer waterberging vermindert de wateroverlast en zal het centrum van Rotterdam aantrekkelijker maken tijdens regenachtige dagen voor rolstoelafhankelijken. “Mijn tip is om te zorgen voor meer groen in de openbare ruimtes. Richt ze bijvoorbeeld zo in dat de regen naar waterpleinen en singels gevoerd kan worden. Zorg ervoor dat het water lokaal vastgehouden kan worden en probeer eraan te wennen, want de wateroverlast zal alleen maar toenemen”, aldus een buurtbewoner.

De oorzaak van de plassen op wegen en fietspaden is volgens Peter afwisselend. “Het kan te maken hebben met het feit dat het riool op dat moment geheel vol staat met water en de afvoer via de kolken vertraagd is. Dit treedt voornamelijk op bij langdurige regen en hoosbuien, maar na stoppen van de neerslag loop het water alsnog via de kolken weg. Als een niet goed functionerende kolk de oorzaak is dan wordt dit na een melding opgepakt door de kolk extra te reinigen of kolkaansluiting te herstellen.”

Maar, veel fietspaden langs groenstroken hebben geen kolken. De regen loopt daar direct de berm in en infiltreert in de ondergrond. Peter vervolgt: “Dit ontlast de riolering en hiermee is deze neerslag direct beschikbaar voor het omliggende groen. De bermen zijn door de overvloedige neerslag nu echter zo verzadigd, dat dit proces nu langzamer gaat dan ‘normaal’. Zeker op de locaties waar de berm iets hoger ligt dan het fietspad blijft er langduriger water staan op het fietspad. Dit fenomeen treedt ook bij vrij liggende voetpaden door groenstroken. De groene bermen worden veelal iets te hoog aangevuld, omdat dit eenvoudiger is om te maaien, maar het gevolg daarvan is dat het hemelwater moeilijker afstroomt in de berm.”

Door de slappe ondergrond en de verstopte afvoerputten in het riool blijft het regenwater op de paden liggen. De oplossing is volgens Rotterdammers om de straten opnieuw te betegelen, afvoerputten schoon te maken en te zorgen voor meer groen in openbare ruimtes. Hierdoor kan wateroverlast worden verminderd en kunnen rolstoelafhankelijken zich weer normaal verplaatsen op straat.